Det ER størrelsen det kommer an på

Og nå skal fisken være minst mulig.

Nordlig tangbrosme

MINST MULIG: Kim Rasmussen fra Bergen mistet helt fatningen da han oppdaget at denne fisken på 29,3 gram var en nordlig tangbrosme. – En drøm som gikk i oppfyllelse, sier han.

Foto: Kim Rasmussen

– Jeg falt nesten i staver. Klarte ikke å holde kamera, lå nesten i fosterstilling og skalv i en time. Så ille var det, forteller Kim Rasmussen.

Det kan høres ut som han har vunnet en fiskekonkurranse med normale regler om å få den største på kroken. Men, nei. Grunnen til at hobbyfiskeren fra Bergen nærmest svimte av var at han fikk en av de aller minste fiskene. Natt til søndag fikk han den første fisken av typen «nordlig tangbrosme» tatt på stang i Norge noensinne.

Kim Rasmussen

ENTUSIAST: Kim Rasmussen leter etter sjeldne fiskearter, og prøver å få dem til å bite på kroken.

Foto: Dag Harald Andersen / NRK

Fisken veide 29,3 gram, og var 15 centimeter lang.

Minikroker og miniagn

– Det var veldig spesielt. Denne fisken er ekstrem lyssky og sjelden. Det er helt klart at den aldri har blitt fanget på stang i Norge før. Det var drømmen som gikk i oppfyllelse. Når man holder på med dette er drømmen å finne en art som ingen har funnet før. Jeg hadde aldri trodd at dette skulle skje, men likevel, det var mulig. Og det er fremdeles arter der ute som ikke har blitt fanget på stang før, sier Rasmussen.

Han er en av sportsfiskere landet over som er blitt hektet på microfiske. Da handler fisket om å bruke de minste krokene på markedet, sammen med ørlitegranne agn som får de minste til å bite på.

– Vi fisker i mørket med hodelykter og små kroker. Går og leter etter sjeldne arter i huler og sprekker, under teiner og i tang og tare, forklarer han.

Får leve videre på Akvariet

Natt til søndag var han i Fjell kommune i Hordaland. I området Sekkingstad. Nærmere vil han ikke beskrive det.

Når man holder på med dette er drømmen å finne en art som ingen har funnet før.

Kim Rasmussen

– Nøyaktig hvor stedet ligger vil jeg ikke ut med. Men vi har funnet mange sjeldne arter der, forteller han, og nevner tangkvabbe, svartkutlinger, dvergulker, tangkutling, tangstikling, tangsprell og rødflekket kutling.

Nordlig tangbrosme

SJELDEN SAK: Nordlig tangbrosme hadde aldri blitt fisket med stang i Norge. Ikke før natt til søndag.

Foto: Kim Rasmussen

– Så der satt jeg altså, i stummende mørke, og ventet i håp om at snøret skulle stramme seg. Noe det også gjorde. Fisken hadde tatt agnet, og jeg ga et lite tilslag og løftet den opp i det lille karet jeg hadde stående ved siden av meg. Jeg gikk bort og slapp den opp i det større akvariet, der tangkvabber og svartkutlinger allerede var innlosjert for natten, forteller han til nettstedet hooked.no, som omtaler den spesielle fangsten.

Vel oppe av vannet havner fiskene rett i små akvarium fiskerne har med seg. Den første nordlige tangbrosmen han fikk natt til søndag, svømmer trygt rundt i et akvarium hjemm i kjøleskapet til Kim. Tirsdag skal den overgis Akvariet i Bergen, og forhåpentligvis havne i utstilling.

– Da må jeg ta meg en tur for å se hvordan det går med ham, smiler Kim.