Pågrepet for YouTube-trusler

Politiet har løslatt personen som mandag formiddag ble pågrepet og mistenkt for å stå bak trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole.

Erdal skole
Foto: Erdaluk.no

Lørdag kveld fikk politiet et tips om at det var publisert en video på nettstedet YouTube, som inneholdt trusler om en hendelse på Erdal ungdomsskole på Askøy.

- Det er snakk om en «skrekkvideo», som ble oppdaget søndag. En del av innholdet kan oppfattes som trusler, og saken blir tatt veldig alvorlig, sier en kilde til nrkhordaland.no.

En person ble mandag formiddag pågrepet og siktet for å stå bak videoen.

- Avhøret er avsluttet. Siktede er løslatt, og det har ikke kommet inn noen nye opplysninger. Vi er ikke hundre prosent sikre på at det er han som står bak videoen, og det foreligger heller ikke noen tilståelse, sier lensmann Odd Dale til nrkhordaland.no.

Politiet mener det ikke foreligger fare for bevisforspillelse i saken, og vil derfor ikke begjære den siktede varetektsfengslet.

Politi på skolebussene

Videoen ble ifølge Dale oppdaget av en kvinne i London, som varslet skolen og politiet. YouTube-videoen skal ha inneholdt bilder og videoer av skolen, sammen med en konkret trussel. Dagens dato skal også ha vært nevnt, noe som gjorde at politiet ikke hadde noe annet valg enn å gå til full aksjon mandag morgen. 

Videoen ble lagt ut torsdag i forrige uke, og lå ute et par døgn. Den var fire minutter lang og teksten var på engelsk.

- Det var ingen uttalte trusler i videoen. Men kombinasjonen av teksten, bilde av Erdal Ungdomsskole og lenker til blant annet til massakren i Finland, gjorde at vi tok dette på alvor, forteller lensmann i Askøy Odd Dale.

Kun én video

Videoen er nå fjernet fra YouTube. Ifølge informasjonskonsulent Gry Halseth i Hordaland politidistrikt er det ikke politiet som har fått videoen fjernet.

Den pågrepne har hatt tilgang på kommunens datanettverk, men politiet har ikke klarlagt nøyaktig hvilken pc som er brukt. Så langt er det ikke noe som tyder på at vedkommende har lagt ut mer enn én video på nettet.

Vitner som nrkhordaland.no har snakket med, forteller at politiet troppet opp på skolebussene mandag morgen og startet kroppsvisitering av elever allerede før de ankom skolen.

Alle kroppsvisitert

Da elevene kom til Erdal ungdomsskole, ble de møtt av et titalls politifolk og politihunder. Samtlige elever ble kroppsvisitert før de slapp inn på skolen. Alle sekker og skap ble åpnet og gjennomsøkt, og alle elevene måtte gjennom en metalldetektor. Skolen og alle elever ble også sjekket av hunder som er spesialtrent til å lete seg frem til våpen. 

Etter ransakingen i morges har skoledagen på Erdal ungdomsskole gått som normalt.

Kilder nrkhordaland.no har snakket med, forteller at elevene ved skolen ved 11.30-tiden mandag ennå ikke hadde fått noe videre med informasjon om hendelsen, annet enn at det skulle dreie seg om en trusselvideo på internett.

Stille på skolene rundt

Ved de øvrige ungdomsskolene på Askøy er det tilnærmet normal drift i dag, til tross for de alvorlige truslene mot Erdal ungdomsskole.

- Vi ble orientert om situasjonen på Erdal søndag kveld, og informerte våre lærere før de gikk til første time i morges. Det ble gjort i tilfelle det kommer spørsmål fra elevene om hva som har skjedd. Når elever blir kroppsvisitert på Erdal, regner vi med at det ikke går lang tid før noen her på skolen får melding på mobilen om at noe skjer, sier rektor Øystein Holmelid på Kleppestø ungdomsskole til nrkhordaland.no.

Holmelid understreker at truslene mot skolen på Erdal foreløpig ikke får noen konsekvenser for de øvrige ungdomsskolene, og det skal aldri ha vært aktuelt å kroppsvisitere elevene på Kleppestø.

– Foreløpig er det veldig stille og fredelig her. Folk er ikke redde, men veldig overrasket. Dette er jo slikt som man leser skjer i andre deler av verden, og vi tror gjerne ikke sånt kan skje her, sier Holmelid.

Varsel på YouTube

7. november i år ble åtte personer drept og flere skadet da en 18 år gammel elev gikk amok med en halvautomatisk pistol på Jokela skole i Tusby i Finland. Gjerningsmannen skjøt mot både lærere og elever, og drepte blant annet skolens rektor før han skjøt seg selv. 18-åringen la ut flere videoer på YouTube før massakren.

Døde på sykehuset i kveld

Det har også vært en rekke skolemassakrer i USA de siste årene. I april ble 32 personer skutt og drept på Virginia Tech i Blacksburg, Virginia. Gjerningsmannen tok også der sitt eget liv.

- Ville at folk skulle huske ham