- Ville at folk skulle huske ham

- Han var ensom, men snill, sier bestekameraten til Pekka-Eric Auvinen, som tok sitt eget liv og drepte åtte andre i skolemassakren i Finland i går.

Den finske skoleskytteren
Foto: Faksimile: Youtube / NRK

- Han hadde ikke så mange venner, sier Miro Lukinmaa.

Hyllet Hitler og Stalin

Den 18-årige morderens venn forteller at Pekka-Eric den siste tiden utviklet en sterkere politisk interesse og hyllet personer som Hitler og Stalin.

- Først var han kjempeinteressert i kommunismen, mens det senere ble nazismen han interesserte seg mest for. Lenge ønsket han å bosette seg i Nord-Korea og kunne ofte diskutere med lærerne om hvorvidt verdenssamfunnets syn på Nord-Korea var riktig eller ikke, sier Miro til Expressen.

- Snakket ofte om Columbine

Finland flagger i dag på halv stang, i sorg over skytetragedien på Jokelaskolen i Tusby nord for Helsingfors i går. En lærer fortalte at Pekka-Eric Auvinen i går gikk systematisk gjennom korridorene og skjøt gjennom dørene til klasserommene.

Finland minnes de døde

Finland minnes de døde.

Foto: NRK

Han varslet om massakren på nettstedetYouTube, der han blant annet skrev: "Jeg har fått nok. Jeg er klar for å dø for en sak jeg vet er riktig og rettferdig. Jeg vil heller sloss og dø enn å leve et langt og ulykkelig liv." Låten "Stray bullet", som 18-åringen brukte på YouTube, ble også lagt ut på nettsidene til Eric Harris i forkant av skolemassakren på Columbine High school.

- Han snakket ofte om Columbine-massakren og skoleskytingen på Virginia Tech i USA, sier kameraten. - Han sa at gjerningsmennene var gode gutter, og at de hadde gjort det riktige.

- Vårt verste mareritt

Pekka-Eric Auvinen er blitt beskrevet som en begavet gutt.

- Jeg tror han begikk ugjerningen i går for å bli husket, for å skrive historie. Han ville bli vårt verste mareritt, sier kameraten.

Sturmgeist89

Pekka-Eric Auvinen la ut en advarsel på YouTube før skolemassakren.

Foto: Timo Jaakonaho / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt