NRK Meny
Normal

Ekspert tviler på brakvalg for Ap i Bergen

På tross av rekordmålinger for Arbeiderpartiet, tror ekspertene det kan bli vanskelig for partiet å innta byrådskontorene i rådhuset i Bergen.

Arbeiderpartiet i Bergen fossar fremover. I følge en ny meningmåling i BT i dag kunne 12 år med borgerlig styre i byen vært over.

REKORDOPPSLUTNING FOR Ap: Ekspertene tror byrådspartiene i Bergen vil mobilisere frem mot valget.

Harald Schjelderup er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Bergen. I morges våknet han til svært gode nyheter for partiet. En meningsmåling gjort av Bergens Tidende gir Arbeiderpartiet en oppslutning på 36 prosent i byen.

– Det blir ikke kake på en mandag på tross av gode målinger, men kanskje det blir en liten sjokoladebit senere i dag, sier Schjelderup.

Jacob Aars

TROR PÅ ET JEVNT VALG: Førsteamanuensis Jacob Aars ved Universitetet i Bergen tror problemene for byrådspartiene skyldes forhold på nasjonalt plan.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Og skal vi tro ekspertene kan det være lurt å vente med feiringen.

– Det virker i hovedsak som om byrådet har overlevd de krisene de hadde i fjor høst, sier førsteamanuensis Jacob Aars ved Universitetet i Bergen.

– Knekken er kommet i tiden etter at partiene på nasjonalt plan har begynt å slite. Derfor tror jeg ikke Arbeiderpartiet kommer til å gå over 40 prosent i valget slik det ligger an til på meningsmålingene. Jeg tror regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet kommer til å mobilisere slik at valget blir jevnere enn det ser ut nå.

Ingen panikk i Høyre

Martin Smith-Sivertsen

SATSER PÅ SNUOPERASJON: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen fra Høyre mener mange av partiets velgere fortsatt sitter på gjerdet.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Heller ikke i Høyre fører den gode målingen for Arbeiderpartiet til panikk. Byrådspartiet mener mye kan snu i månedene frem mot valget i september.

– Jeg er ikke veldig lei meg for denne målingen, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

– Nå skal vi sette i gang med den virkelige valgkampen. Dette er en meningsmåling og ikke noe valg. Det vi ser er at en del av Høres velgere fortsatt sitter på gjerdet. Det kan nok ha sammenheng med en del tunge beslutninger vi har måttet ta.

Anklager byrådet for rot, krangel og splid

Harald Schjelderup

MENER 12 ÅR MED BORGERLIG STYRE ER NOK: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup tror bergenserne ønsker en ny kurs.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Det har vært en hard vinter for det sittende byrådet. Bybanetrase, køprising og eiendomsskatt er saker som har vært vanskelige å håndtere.

Derfor tror Arbeiderpartiets byrådslederkandidat byens befolkning nå er klar for endringer etter 12 år med blått styre.

– Jeg tror mange bergensere synes det har vært i overkant mye rot, krangel og splid på den blå siden. Derfor vil de ha forandring, avslutter Harald Schjelderup.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen