NRK Meny
Normal

Døde av massiv vold mot hodet

Den foreløpige obduksjonsrapporten etter det brutalte drapet på Hilda Feste (98) er nå klar. Funnene bekrefter politiets teori så langt.

Hilda Feste

DREPT: Hilda Feste (98) døde av massiv vold mot hodet.

Foto: Oddmund Lunde

– Den drepte var påført massive knusningsskader mot hodet, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim til NRK.no.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

STÅR UTEN MISTENKTE: Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

LES OGSÅ: – Hilda var et strålende menneske

Sett av sykepleier

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om gjerningsmannen ser ut til å ha brukt et slagvåpen eller en stump gjenstand da han begikk ugjerningen.

– Det blir vanskelig for meg å svare på. Slike svar vil komme når den endelige obduksjonsrapporten foreligger, sier Onarheim.

98-åringen ble funnet drept inne i sin egen leilighet i Gamleheimshagen på Os ved 21.30-tiden søndag. Liket ble funnet av en hjemmesykepleier som også fikk et glimt av gjerningsmannen.

– Hun fikk gjort en kort observasjon av gjerningsmannen og har gitt politiet et grovt signalement. Det er snakk om en mannsperson i 30-40-årsalderen. Vedkommende skal være lys i huden, sier Onarheim.

– Var det noen form for nærkontakt eller kommunikasjon mellom de to før mannen forsvant?

– Nei.

Rakk å utløse trygghetsalarmen

Kommunalsjef Nils Petter Borge i Os kommune forteller at hjemmesykepleieren kom til leiligheten etter at Hilda Feste hadde utløst trygghetsalarmen sin. Sykepleieren ble varslet via et vaktselskap og rykket ut til omsorgsleiligheten.

– Da hun kom frem, var det en mannsperson til stede som hun ikke kjente. Detaljer kan jeg dessverre ikke gå inn på, sier Borge til NRK.no.

Totalt var tre kommunalt ansatte på åstedet søndag kveld.

– De er alle sterkt preget av det de har opplevd, men de har taklet det på en veldig god måte. Jeg er stolt av innsatsen de har gjort oppe i en ekstremt vanskelig situasjon, sier Borge.

Gamleheimshagen

GÅR NATTRUNDE MED VEKTER: Os kommune har doblet bemanningen på Gamleheimhagen eldresenter etter drapet. Hjemmesykepleiere går fra nå av nattrunden sammen med en vekter.

Foto: Ketil Jordan / NRK

42-åring sjekket ut av saken

Tidligere i dag ble en 42-år gammel mann løslatt av politiet etter at han mandag ettermiddag ble siktet i drapssaken. Mannen ble pågrepet drapskvelden på grunn av et annet forhold. 42-åringen skal ha vært ruset, aggressiv og skadet da han ble tatt. Politiet tok derfor ut siktelse for å sjekke ham opp mot drapssaken.

Mannen nektet hele tiden envher befatning med drapet og politiet bekrefter nå at mannen er sjekket ut av saken. Onarheim bekrefter at politiet nå står mer eller mindre på bar bakke.

– Vi har ingen konkrete mistenkte, sier politiadvokaten.

Går nattrunden sammen med vekter

Os kommune har nå iverksatt økt bemanning og vakthold ved Gamleheimhagen eldresenter.

– Bemanningen på dag og kveld er doblet. I tillegg har vi satt inn vekter som er stasjonert på stedet nattestid og som er med hjemmesykepleieren på runden sin om natten, sier kommunalsjef Borge.

De øvrige beboerne i omsorgsboligene uttrykker stor sorg over tapet av en god og kjær nabo, men hittil skal ingen av dem ha gitt uttrykk for at de ønsker å flytte.

– De ønsker å bli her, og da er det vår oppgave å gjøre det vi kan for å trygge dem så best vi kan, sier Borge.