Dobbelt så mange får rabatt på SFO – nå vil Ap gi de yngste gratis plass

SLETTEBAKKEN/BERGEN (NRK): Arbeiderpartiet vil at skolefritidsordningen skal bli billigere for de fleste og gratis for de yngste. – Alt kan ikke være gratis, sier Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Linn Kristin Engø og Jonas Gahr Søre

STORE SFO-PLANER: Arbeiderpartiet i Bergen vil at alle førsteklassinger skal få gratis SFO.

Foto: Eivind Fondenes / NRK

En plass på skolefritidsordningen i Bergen kan koste en familie 30.000 kroner i året. Men nå får stadig flere familier i kommunen rabatt.

I januar i fjor ble det innført en ordning hvor familier med lav inntekt kan søke avslag.

På ett år er antall familier som får innvilget rabatt doblet. Av de om lag 800 barna som får prisavslag, slipper 150 av dem å betale noe i det hele tatt.

Vil ha gratis SFO for de minste

Tallene kommer frem i byrådets statusrapport for den nye SFO-ordningen, som de kaller «Bergensmodellen».

– SFO er dyrt for mange barnefamilier. Vi må gjøre rabattordningen bedre kjent for familiene, sier Linn Kristin Engø (Ap), byråd for barnehage, skole og idrett.

Nå vil Arbeiderpartiet gjøre SFO helt gratis for alle førsteklassingene i Bergen. Samtidig vil de videreføre rabattordningen for de eldre barna.

Kan bli nasjonal Ap-politikk

Denne uken var Ap-leder Jonas Gahr Støre på besøk på Slettebakken skole i Bergen.

Andelen barn på SFO har økt her etter at ordningen ble innført.

Slettebakken skole

SKOLEBESØK: Jonas Gahr Støre sammen med byråd Linn Kristin Engø (Ap), SFO-leder Lisbeth Sæthre og rektor Torgeir Skjælaaen på Slettebakken skole.

Foto: Eivind Fondenes / NRK

Støre er åpen for at en slik rabattordning kan bli nasjonal Ap-politikk.

– Det kan det bli. Vi lar oss inspirere av det byrådet her i Bergen har gjort. Ordningen sørger for at flere barn får fylle ettermiddagen på en meningsfull måte, sier han.

Bompengepartiet: – Alt kan ikke være gratis

Førstekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger, Trym Aafløy, er ikke er imponert over forslaget om gratis SFO til de yngste barna.

– Når Arbeiderpartiet vil gjøre dette gratis for seksåringer, er det egentlig å helle barnet ut med vaskevannet. Året etter må man jo betale. Jeg synes nesten det er litt hjerterått å gi tilbudet til seksåringer, så kommer de året etter og ikke har råd til å betale, sier han.

Trym Aafløy

IKKE IMPONERT: – Alle ting kan ikke være gratis. Noen tjenester må være brukerfinansiert, sier Trym Aafløy i Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Han mener imidlertid en styrking av rabattordningen er en bedre vei å gå.

– Alle ting kan ikke være gratis. Noen tjenester må være brukerfinansiert. I stedet for å gi dette gratis til alle, bør man heller øke rabatten for dem som trenger det, sier han.

– Her avslører Aafløy sin egen agenda. Økonomien til barnefamilier var plutselig ikke så viktig lenger. En SFO-plass koster 30.000 i året, langt mer enn de fleste må betale i bompenger, sier Engø.

Gratis for alle

På sikt ønsker Arbeiderpartiet å gjøre SFO gratis for alle klassetrinn.

Men hvorfor vil dere ikke gjøre det gratis for alle med en gang?

– Vi må ha penger til det. Vi vil begynne med førsteklasse fordi det er det ekstra viktig å få med de yngste, og så vil vi ha hjelp fra staten til de andre årstrinnene, sier Engø.

Klasserom på Slettebakken skole

SPRÅKUTVIKLING: En stor andel av barna ved Slettebakken skole er flerspråklige. SFO-lederen Lisbeth Sæthre sier SFO er viktig for språkutviklingen.

Foto: Siri Løken / NRK