Nå frykter de ikke lenger at kirken skal velte i vinden

Manger kirke ble norgeskjent da den måtte stenge fordi den er så skjev. Ett år og 7,5 millioner kroner senere kan folk igjen gå i kirken i all slags vær.

Manger kyrkje

FØR: Manger kirke heller litt mot venstre, og selv om det ikke er så lett å se var skjevheten så betydelig at det var farlig å oppholde seg i kirken når det blåste kraftig. Bildet er fra i fjor høst.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Manger kirke på Radøy i Hordaland har lenge vært kjent for sine skavanker. I fjor høst skapte kirken overskrifter da det ble kjent kirken var så skeiv at den kunne velte.

Var det vindstyrke på mer enn 15 meter per sekund, måtte begravelser, korpsøvinger og konfirmasjonsundervisning avlyses.

Ett år senere er et omfattende sikringsarbeid ferdig.

Alle er velkomne, så kan man tolke uttrykket «den skjeve kirken» slik man vil.

Gunnar Kartveit, soknerådsleder
Manger kirke etter reparasjonene

ETTER: Kirken heller fremdeles mot siden, men er nå stabilisert med en rekke stålstenger som går fra fjellet og gjennom kirkebygget.

Foto: Tore Nyhammer

– Det er boret ned kraftige stålstag i fjellet, både foran og bak i kirken, som strekker seg fra fjellet og helt opp til taket. I tillegg er det satt opp andre stag i kirken. Sammen holde de trekonstruksjonen på plass, og gjør at kirken blir stående stabilt, sier soknerådsleder Gunnar Kartveit til NRK.

Fortsatt skjev

Kirken er fortsatt skjev, selv om det ikke er så lett å se det med det blotte øye.

– Vi har ikke rettet den opp igjen, den blir stående slik som den er. Forskjellen er at den nå vil ikke sige mer, sier Kartveit.

Han sier kirken ikke har noe imot å bli kalt en skjev kirke.

– Vi tenker at kirken er der for alle og at vi nå har en kirke som er det er trygt å gå i. Alle er velkomne, så kan man tolke uttrykket «den skjeve kirken» slik man vil, sier en lattermild soknerådsleder.

Stålstenger på innsiden av Manger kirke

STÅLSTENGER: Stålstengene sikrer kirken på kryss og tvers. Her fra arbeidsperioden som holdt kirken stengt lenge.

Foto: Tore Nyhammer

Gammel konstruksjonsfeil

Det er en konstruksjonsfeil i takkonstruksjonen som har gjort at kirken gradvis har seget mot siden.

– Til slutt fikk vi råd om å stenge når det var sterk vind, for ikke å risikere at noen ble skadet. Det var mange som syns det var leit at kirken ikke kunne brukes, sier Kartveit.

Redningen ble at Radøy kommune gikk inn med 7,5 millioner kroner til stabiliseringen av kirken. Arbeidet har pågått siden mai.

– De som har arbeidet med dette har gjort en fabelaktig jobb, så det er nesten ikke synlig hverken inni eller utenpå kirken at stålstagene er der, sier Kartveit.

Se reportasjen fra den skjeve kirken i fjor:

Soknerådet lar værgudene bestemme om kirken skal vere open.

SE VIDEO: Bli med inn i den skjeve kirken, høsten 2015.

Feirer 125 år

Manger kirke ble bygget i 1891 og feirer 125 år i år.

– På lørdag blir det festkveld der to av oldebarna til Karl Askeland, som bygget kirken, er med. De skal fortelle om det som skjedde da den ble bygget. Allerede den gang sa Askeland at konstruksjonen ikke var god nok, men han ble ikke hørt, sier Kartveit.

Nå tror han kirken er godt nok sikret til å bli stående en god stund.

– Vi er så trygge som vi kan bli på at kirken står stabilt nå, sier Kartveit.