NRK Meny
Normal

Frykter kirken skal velte i vinden

Manger kirke er åpen for begravelser og konfirmasjonsundervisning. Hvis det meldes vindstyrke under 15 meter per sekund.

Soknerådet lar værgudene bestemme om kirken skal vere open.

SKJEV: Det er vanskelig å se med det blotte øye, men sett forfra heller Manger kirke litt til venstre. Nå lar soknerådet det være opp til værgudene om kirken kan holdes åpen.

Manger folkehøgskule i Manger kyrkje

ØVING: Elever ved Manger folkehøyskole øver i kirken. Nå må de ut.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Manger kirke i Radøy i Hordaland er skjev. Og skjevheten har forverret seg betydelig de siste årene, viser målinger soknerådet har fått utført.

Nå er det blitt så ille at man har en reell frykt for at kirken kan rase sammen hvis vindkastene blir for sterke. Den frykten har organist William Kay kjent på kroppen en rekke ganger.

– Når det er kraftig vind, kjenner man bevegelse i galleriet. Det knaker, og smeller skikkelig i konstruksjonene. Det er rett og slett ganske skummelt når du sitter her oppe alene, sier Kay.

Organist William Kay i Manger kyrkje

SKUMMELT: Organist William Kay merker det godt på galleriet når det blåser utenfor Manger kirke.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Nå gjør hensynet til sikkerheten for ansatte og besøkende at Radøy sokneråd har bestemt seg for å holde kirken stengt.

Stenger etter værmeldingen

Audun Sylta Manger kyrkje

SKJØRT: Kirkevergen sjekker konstruksjonene.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Stengingsvedtaket gjelder fra kommende mandag, og frem til den planlagte forsterkingen av kirken er ferdig. Det gjøres imidlertid visse unntak:

Begravelser, planlagte gudstjenester og konfirmasjonsundervisning kan gjennomføres «dersom det ikke er meldt vindstyrke over 15 m/s et døgn før arrangementet. Den høyeste vindstyrken meldt av storm.no eller yr.no blir lagt til grunn», heter det i vedtaket.

For skolegudstjenester og gudstjenesten på julaften skal værmeldingen sjekkes 48 timer i forkant, melder soknerådet.

Gravplassen skiltes med informasjon om fare ved sterk vind, og når det er meldt vind over 15 m/s, stenges området rundt kirken.

Har motstått vinden «mot all teori»

Soknerådet har på ingen måte tatt faren forbundet med vindstyrke ut av løse luften. Selskapet Multiconsult skriver i sin rapport om kirken at den «mot all teori» så langt har motstått vindkreftene.

– Hvilken vind kirken tåler, er svært avhengig av vindretning, skriver Multiconsult.

Planen var ifølge lokalavisen Strilen først å jekke opp kirken, men Multiconsult har nå anbefalt soknerådet å forsterke kirken med en stålramme i posisjonen den står i nå.

Kirkeverge i Radøy Audun Sylta

KIRKEVERGE: Audun Sylta.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Arbeidet kan imidlertid ikke settes i gang før pengene er på plass. Forsterkingen vil koste 7,4 millioner kroner, tre millioner mer enn først budsjettert.

Kirkeverge Audun Sylta venter nå på budsjettet for 2016. Han tror det skal gå veien, men sier humoristisk at han kanskje burde være ekstra spent etter Åpen folkekirkes gode resultat i kirkevalget.

– Det er jo i tiden å snakke om homofile ekteskap, og kirken er jo vitterlig skjev. Men det er neppe det som ligger til grunn hvis vi får finansiering til å få rette opp i det, ler han.

LES OGSÅ: Knekt spir stenger kirke

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik