NRK Meny
Normal

Ønsker ekstremvær-penger

Byrådet i Bergen ber staten om 33 millioner kroner til utgifter etter ekstremværet i fjor.

Størstedelen av beløpet er utgifter knyttet til rassikring av veien ved Hatlestad Terrasse.

Det opplyser finansbyråd Hans Edward Seim til NRK.

- Det er jo ille at de beboerne som bor der lenger oppe i lien, fremdeles må kjøre på en vei som nesten er ufremkommelig, og som har en viss risiko når man passerer.

Blir ikke dekket av forsikringen

Ekstremværet som rammet Bergen 14. september og 14. november i fjor, har gitt kommunen ekstra-utgifter på 73 millioner kroner.

Knapt halvparten er brukt til å kjøpe ut eiendommene som ble ødelagt av raset på Hatlestad, men dette regner kommunen med å få igjen når eiendommene er reparert og solgt.

Verre er det med reperasjon og rassikring av den kommunale veien i området, dette arbeidet vil koste kommunen 29 millioner kroner. I tillegg kommer økte driftsutgifter de to uværsdagene på 12 millioner kroner.

Tapene blir ikke dekket av kommunen forsikringsordning, og er mye å klare for en by som fra før har et regnskapsmessig underskudd på nær en halv milliard kroner.

Ektremværet på statsbudsjettet

Det er kommunaldepartementet som skal avgjøre søknaden, etter at den har vært behandlet av fylkesmannen.

De siste årene har de vært tilbakeholdne med å gi skjønnsmidler etter naturskade, men finansbyråd Seim har likevel tro på statlig hjelp.

- Man snakker jo om en mer ekstremværtype, og jeg tror kanskje da at hele temaet vil få en øket oppmerksomhet, også på statlig nivå, der kanskje statsbudsjettet vil inneholde noe av dette. Det vil jo undre meg hvis man ikke egne omtaler og beløp på dette temaet.

Siste video

Det kokte i klubbhuset til Fana idrettslag etter at klubben tok sitt andre OL-gull på få dagar.
Programleiar:
Programleiar: Marte Rommetveit