NRK Meny
Normal

Blir ikke datokjøring

Bergen kommune har bestemt seg. Det blir ikke par- og oddetallskjøring.

Danmarksplass

DANMARKSPLASS: Foreløpig kan folk kjøre som de vil i Bergen.

Foto: Jørgen Eide / NRK

I dag har kommunen sittet i møte med politiet og Statens Vegvesen for å vurdere ulike tiltak for å få ned luftforurensinga, blant dem datokjøring.

Men i denne omgang setter ikke kommunen inn kjørebegrensninger. Årsaken er at målingene ikke viser dårlig nok luft til det. Det har fått opposisjonen i Bergen til å reagere, urettferdig mener byrådslederen.

- Vi har en erfaring som vi ikke hadde forrige vinter. Nå vet vi hvilke tiltak som ikke hjelper, og de vil vi ikke sette i verk, sier Monica Mæland til NRK etter krisemøtet mandag.

- Det er veldig ille at noen grupper som må holde seg innendørs, men jeg vil også si at det er byer som har det verre enn oss og som ikke gjør noe som helst. I Trondheim for eksempel gjør de ingenting.

- Kan innføre datokjøring nå

I tillegg er kommunen usikre på om de har lov til å innføre dette nå. Det på tross av at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i dag har gitt grønt lyst til det.

Nye regler i høst gjør nemlig at de står helt fritt til å innføre datokjøring umiddelbart.

– Nå er det slik at vi for en måned siden sikret en hjemmel i Vegtrafikkloven.

– Den gjør at om Bergen gjør vedtak om datokjøring så skal det bare være en formalitet overfor Samferdselsdepartementet å sette dette i gang, sier samferdselsminister, Magnhild Meltveit Kleppa, mandag morgen.

- Full forvirring

Men Monica Mæland sier at de har prøvd å få tak i departementet i dag for å avklare reglene.

- Vi har forsøkt å finne ut av hvilke regler som faktisk gjelder. Men problemet er at det er full forvirring når det gjelder datokjøring. Verken politiet eller Vegvesenet kan gi oss svar på hva som er det juridiske utgangspunktet.

- På tross av ulike henvendelser til departementet så har vi ikke fått svar.

I stedet for å tvinge folk til å la bilen stå, oppfordrer byrådslederen folk i Bergen til å la vedovnen hvile. Årsaken er at også vedfyring kan birdra til luftforurensing.

- Vi vil vurdere situasjonen time for time. Fylket har bedra busstilbudet og det er på permanent basis.

- I tillegg vil vi be de som kan benytte annen form oppvarming enn vedfyring.

Bergen kommune skal ha nytt møte om luftforurensinga også på tirsdag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo