NRK Meny

Finner du en slik, kan du bli rik

Norsk Meteornettverk ber folk gå på meteorittjakt i Odda. Finner du en, kan du fort sitte igjen med 50.000 kroner. Og du kan være enda heldigere...

meteroitt og kart

EN KVADRATKILOMETER: Meteoritter etter kollisjonen 4. desember kan finnes i et område på en kvadratkilometer nord for Odda i Hardanger. Steinen på bildet er fra en av to karbonholdige meteoritter funnet i Norge, veier 750 gram, og ble funnet i Moss i 2006.

Foto: Google maps / Naturhistorisk museum, Oslo

Artikkelen er flere år gammel.

meteor

HER TREFFER DEN JORDEN: Meteoren kom mot jorden med en fart på 67.000 km/t. Bildet er tatt i Oslo, men steinen landet i Odda i Hardanger.

Foto: Steinar Midtskogen / Norsk Meteornettverk

Etter meteorkollisjonen i Odda 4. desember, der en stein på 100 kilo kom inn i atmosfæren med en fart på 67.000 km/t, oppfordrer Norsk Meteornettverk folk til å lete etter steiner i området rundt Ringedalsvatnet ved Odda.

– Det kan ligge steiner på alt fra noen hundre gram til flere kilo i et område på en kvadratkilometer, sier Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk til NRK.

– Vi oppfordrer alle som ferdes i området om å være oppmerksomme på uvanlige steiner eller steiner som ligger på et sted i terrenget der de ikke synes å høre naturlig hjemme, som på islagte vann eller på myrer, torv og liknende, skriver han på Norsk Meteornettverk sine nettsider.

50.000 kroner kiloet

For de som skulle være så heldige å finne en meteoritt, kan det vanke god betaling. Ved Naturhistorisk musuem i Oslo er man nemlig interessert i å kjøpe meteoritter til markedspris, opplyser Midtskogen.

– Hva er markedspris på en meteoritt?

– Det er veldig variende avhengig av type og omstendigheter. Men kiloprisen for siste meteorittfunn i Norge i Valle i sommer var ca. 50.000 kr. Og det var en ganske ordinær meteoritt, sier Midtskogen til NRK.

Drømmer om Mars-meteoritt

Det er så langt kun funnet to karbonholdige meteoritter i Norge.

Rune Selbekk, Naturhistorisk museum

Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at de er interessert i meteoritter til forskning og utstilling.

I morgen skal han i gang med å flytte om på utstillingen for å få plass til meteoritten som ble funnet på Valle, som veide 4,5 kilo.

Blir det funnet noe ved Odda, kan det også få plass i utstilllingen. Selbekk drømmer om en meteoritt fra Mars.

– Muligheten for at den kommer derfra er til stede, men mest sannsynlig kommer den fra asteroidebeltet, sier Selbekk.

Opp i 8 millioner kroner kiloet

Han forteller at prisen på en «fersk» meteoritt fra Mars er 8.000 kroner per gram, altså hele 8 millioner kroner kiloet.

Men Selbekk heller raskt kaldt vann i årene på dem som tror de kan pensjonere seg umiddelbart etter et steinfunn i Odda.

– Man må huske at 99,8 prosent av det som er funnet i Norge er fra asteroidebeltet, og de er ikke så verdifulle. En gammel meteoritt derfra kan komme helt ned i 50 øre grammet. Så det er store forskjeller, sier Selbekk.

Prisen er blant annet avhengig av karboninnholdet i meteoritten.

– Det er så langt kun funnet to karbonholdige meteoritter i Norge, forteller Selbekk.

En bit fra en av dem gikk gjennom taket til Norgesgruppen i Moss i 2006.

Se video av Odda-meteoren, filmet fra Oslo, her.

Siste video

Uredd rev dukker opp ved huset til revejeger Hans Gunnar Skarstein to ganger om dagen
Brann vant trygt på bortebane. Men skulle Lysekloster hatt straffe tidlig i kampen?
Programleder Mette Anthun.