Hopp til innhold

Her krasjer ildkulen med jorden i 67.000 km/t

Steiner fra en 100 kilo tung meteoride kan ligge spredd ut over et kvadratkilometer stort område ved Odda.

meteor

HER KOMMER DEN MOT JORDEN: Meteoren på vei mot jorden i 67.000 km/t.

Foto: Steinar Midtskogen / Norsk Meteornettverk

En rekke observasjoner tyder på at en meteoritt 4. desember klokken 19.33 landet i Odda i Hardanger.

Se video fra Oslo av meteoren på vei mot jorden.

– Vi har en en god del bilder og observasjoner der vi kan se hvor ildkulen har gått. I tillegg er det registrert infralyd langt ned i atmosfæren, og vi ser også at hastigheten er lav, noe som er gunstig for at meteoriden skal komme ned til jorden, sier Steinar Midtskogen i Norsk Meteornettverk til NRK.

Steinen var på rundt 100 kilo før den kom inn i atmosfæren, forteller Midtskogen.

Den største observasjonen av nedfall fra en meteoride i Norge stammer fra 1902, da en 79 kilo tung stein ble funnet i Finnmark.

Millioner år gammel kollisjon

Steinen som krasjet med jorden 4. desember kommer trolig fra en flere millioner år gammel kollisjon, forteller Midtskogen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

kart meteor

HER TRAFF DEN: Ildkulen har kommet inn helt vest på Hardangervidda og eksplodert om lag 25 km over fjellet rundt 14 kilometer nordøst for Odda.

Foto: Norsk Meteornettverk / Google maps

– De kommer gjerne fra asteroidebeltet mellom Jorden og Mars. Det har typisk vært en kollisjon som har sendt noe ut av den vanlige banen, og så kan det vandre rundt i millioner av år, før Jorden tilfeldigvis kommer imellom, forklarer han.

Observasjonene av ildkulen er i hovedsak gjort i Oslo-området og på Sørlandet.

– Vi har mottatt 15-20 rapporter, og har også fått gode bilder av ildkulen. Det er trolig grunnet været at det ikke har kommet observasjoner fra Vestlandet, sier Midtskogen.

– Har nok blitt knust i luften

Han kan ikke slå fast om det er mulig å finne steiner fra kollisjonen i Odda-området.

– Den har nok blitt knust i luften, grunnet det høye lufttrykket når den kommer ned i 25 kilometers høyde. De som har sett dette har rapportert om gnister, noe som også kan tyde på at den har gått i oppløsning. Så det er i så fall snakk om flere små steiner som kan ligge i et område på en kvadratkilometer, sier Midtskogen.

Hendelser som denne skjer «et par ganger i året», forteller han.

– Kunne denne meteoren truffet folk?

– I prinsippet kan det jo falle ned noe når som helst. Men jeg vil tro det går noen titusen år mellom hver gang dette skjer midt i en by, sier Midtskogen.