NRK Meny
Normal

Bergen får lov å nekte dieselbiler å kjøre

Flertall på Stortinget åpner for at byene kan innføre dieselbil-forbud på dager med høy forurensning. – Nå får Bergen mer radikale virkemidler.

Tett trafikk over Danmarksplass

STENGT FOR DIESEL? Byene for lov å innføre såkalte lavutslippsoner. Det kan for eksempel bli aktuelt innenfor bomringen i Bergen, som her ved Danmarks plass.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Venstres nestleder Terje Breivik forteller at det nye forslaget om å la byene innføre dieselbil-forbud, er høyaktuelt også for Bergen.

– Bergen gis anledning til å innføre forbud mot dieselkjøretøy på dager med svært høy luftforurensning. Hvor grensene går er opp til Bergen å bestemme, sier Breivik.

Tidligere i kveld ble det klart at et helt nytt flertall på Stortinget åpner for et slikt dieselforbud, et tiltak som Oslo har kjempet lenge for å få til. Men også i Bergen kan det tas i bruk.

– Det er gledelig at det nå er flertall for vårt forslag om å gi Bergen mer radikale og kraftfulle virkemidler for å få bukt med den lokale luftforurensningen, sier Breivik.

Større verktøykasse til byene

Det var Breivik og Venstre som foreslo de konkrete lovendringene i fjor sommer. De hadde tre forslag som gir kommunene mer makt.

Blant disse var å gi kommunen lov til å nekte dieselbiler å kjøre på dager med akutt luftforurensning, også på riksveier, og gi de lov til å innføre såkalte lavutslippssoner.

– Den rødgrønne regjeringen satte ned foten for dette i forrige periode. Desto mer gledelig er det nå at Ap har snudd og at også Høyre støtter vårt forslag. Nå har vi et mer miljøvennlig flertall på Stortinget.

Giftlokket i Bergen er synlig fra oven

GIFTLOKKET: I Bergen legger et tynt lag med forurenset luft, det såkalte giftlokket, seg over byen på kalde dager om vinteren.

I Bergen har debatten så langt handlet mer om køprising, altså at bompengene skrus opp i rushtidsperioden. Bystyret i Bergen vedtok køprising i fjor.

Ikke fremmed i Bergen

Men flertallet på Stortinget kan kanskje endre tankegangen i Bergen litt, tror Endre Tvinnereim i Byluftlisten.

– Dette har i mindre grad vært oppe i Bergen, men dette er jo høyst aktuelt for oss også. Dette kan bli et nytt verktøy i verktøykassen, og er et mer alvorlig tiltak enn køprising, sier Tvinnereim.

Han påpeker at Byluftlisten allerede har foreslått dette i Bergen.

– Med Stortinget på laget håper jeg vi får en ny sjanse.

I Arbeiderpartiet i Bergen er de ikke fremmed for forbud:

– Vi har ikke tatt konkret stilling til dette. Dette er et tiltak for krisetilfeller, og da kan vi ikke la noe være uprøvd, sier Geir Dale i Ap.