NRK Meny
Normal

Bergen får lov å nekte dieselbiler å kjøre

Flertall på Stortinget åpner for at byene kan innføre dieselbil-forbud på dager med høy forurensning. – Nå får Bergen mer radikale virkemidler.

Tett trafikk over Danmarksplass

STENGT FOR DIESEL? Byene for lov å innføre såkalte lavutslippsoner. Det kan for eksempel bli aktuelt innenfor bomringen i Bergen, som her ved Danmarks plass.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Venstres nestleder Terje Breivik forteller at det nye forslaget om å la byene innføre dieselbil-forbud, er høyaktuelt også for Bergen.

– Bergen gis anledning til å innføre forbud mot dieselkjøretøy på dager med svært høy luftforurensning. Hvor grensene går er opp til Bergen å bestemme, sier Breivik.

Tidligere i kveld ble det klart at et helt nytt flertall på Stortinget åpner for et slikt dieselforbud, et tiltak som Oslo har kjempet lenge for å få til. Men også i Bergen kan det tas i bruk.

– Det er gledelig at det nå er flertall for vårt forslag om å gi Bergen mer radikale og kraftfulle virkemidler for å få bukt med den lokale luftforurensningen, sier Breivik.

Større verktøykasse til byene

Det var Breivik og Venstre som foreslo de konkrete lovendringene i fjor sommer. De hadde tre forslag som gir kommunene mer makt.

Blant disse var å gi kommunen lov til å nekte dieselbiler å kjøre på dager med akutt luftforurensning, også på riksveier, og gi de lov til å innføre såkalte lavutslippssoner.

– Den rødgrønne regjeringen satte ned foten for dette i forrige periode. Desto mer gledelig er det nå at Ap har snudd og at også Høyre støtter vårt forslag. Nå har vi et mer miljøvennlig flertall på Stortinget.

Giftlokket i Bergen er synlig fra oven

GIFTLOKKET: I Bergen legger et tynt lag med forurenset luft, det såkalte giftlokket, seg over byen på kalde dager om vinteren.

I Bergen har debatten så langt handlet mer om køprising, altså at bompengene skrus opp i rushtidsperioden. Bystyret i Bergen vedtok køprising i fjor.

Ikke fremmed i Bergen

Men flertallet på Stortinget kan kanskje endre tankegangen i Bergen litt, tror Endre Tvinnereim i Byluftlisten.

– Dette har i mindre grad vært oppe i Bergen, men dette er jo høyst aktuelt for oss også. Dette kan bli et nytt verktøy i verktøykassen, og er et mer alvorlig tiltak enn køprising, sier Tvinnereim.

Han påpeker at Byluftlisten allerede har foreslått dette i Bergen.

– Med Stortinget på laget håper jeg vi får en ny sjanse.

I Arbeiderpartiet i Bergen er de ikke fremmed for forbud:

– Vi har ikke tatt konkret stilling til dette. Dette er et tiltak for krisetilfeller, og da kan vi ikke la noe være uprøvd, sier Geir Dale i Ap.

Siste video

13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.
Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.