Hopp til innhold

Anmelder politiet for måkedrap

I fire uker fikk fiskemåkeungen Kaspar mat og stell av Cecilie Bannow. Bare dager etter at han var stor nok til å klare seg selv, ble den fredete fuglen avlivet av politiet.

Cecilie Bannow

ANMELDER POLITIET: Cecilie Bannow har anmeldt politiet for flere brudd på naturmangfoldloven og et brudd på straffeloven. Saken er nå under etterforskning hos Spesialenheten.

Foto: Hanne Farestvedt / NRK

Nå har Bannow anmeldt politiet for flere brudd på naturmangfoldloven, samt brudd på straffeloven. Fiskemåker er nemlig en fredet art i Norge.

– De tok livet av Kaspar, som var en frisk, ringmerket fiskemåkeunge, sier hun.

Ble mobbet av større fugler

Cecilie Bannow var på vei hjem fra jobb da hun fikk øye på den lille måkeungen i en bakgård. Han hadde åpenbart kommet bort fra foreldrene sine, nå ble han mobbet og hakket på av større fugler.

Kaspar

KASPAR: – Han var en snill, aktiv og sosial fugl, sier Cecilie Bannow.

Foto: Cecilie Bannow

Sammen med naboen Roy Arild Nilsen tok hun seg av den lille ungen de kalte Kaspar. Altanen ble omgjort til måkelekeplass i miniatyr. Han fikk fisk hver tredje time, ble ringmerket og fulgt opp etter alle kunstens regler for å gjøres i stand til livet som fri fugl.

– Han var snill, aktiv og sosial. Han likte å være sammen med oss, og la seg ned mellom føttene våre. Vi ble veldig glade i Kaspar og håpet at han skulle få et langt og godt liv som fri fugl.

Etter en måneds tid fløy Kaspar ut i verden. Han slo seg ned rundt Den blå steinen midt i Bergen sentrum.

– I det jeg gjorde meg klar til å besøke Kaspar og se hvordan han hadde det, fikk jeg telefon fra Roy Arild. «Politiet har drept Kaspar», sa han.

En frisk fugl

På politihuset fikk Bannow utlevert Kaspar. I ettertid har veterinærundersøkelse og røntgenbilder konkludert med at fuglen var frisk forut for avlivningen.

røntgenbilde av Kaspar

INGEN BRUDD: Røntgenbilder viser at det ikke var brudd i beina. Øvrig undersøkelse viste at Kaspar var frisk forut for avlivingen.

Foto: Alver dyreklinikk

– Politiet har drept en frisk fugl uten å undersøke den først. Det er straffbart for sivilie å skade og drepe fredete dyr. Jeg synes det er merkelig hvis noe som er straffbart for sivile, skal være greit for politiet, sier Bannow.

– Feilvurdering

Ornitolog Arild Breistøl ringmerket Kaspar for noen uker siden. Han mener politiet gjorde en feilvurdering da de avlivet Kaspar.

– De burde ha undersøkt om fuglen var skadet. Når man finner skadde fugler, bør de undersøkes av veterinær før man gjør tiltak, sier han.

Ifølge Breistøl kan en måke for eksempel klare seg veldig bra med en skadet fot.

Arild Breistøl

GODT I STAND: – Kaspar var veldig feit, sier ornitolog Arild Breistøl. Det er et godt tegn med tanke på overlevelsesevnen.

Foto: Stian Røkenes / NRK

– Følger loven om dyrevelferd

Politiet vil ikke kommentere saken så lenge den er under etterforskning hos Spesialenheten.

– Når politiet rykker ut til skadde fugler eller andre dyr er vi opptatt av å ikke forlenge dyrets lidelser. Hvis dette betyr avlivning vil politiet forsøke å gjøre det på en så skånsom og effektiv måte som mulig. Vi følger loven om dyrevelferd og hjelpeplikten er omhandlet i den, sier politioverbetjent i Vest politidistrikt Kjetil Øyri.