NRK Meny
Normal

Aksjonister skuffet over Borten Moe

Mastemotstandere føler seg overkjørt av regjeringen, som vil gjøre kraftlinjeutbygging enklere og raskere. – Skremmende, sier aksjonist Kari Mostad.

Video Sinne mot kjappere kraftutbygginger

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) la fredag frem en stortingsmelding med regjeringens forslag til å forenkle prosessen med å bygge kraftlinjer. I forslaget legges det opp til at regjeringen skal inn i beslutningsprosessen på et langt tidligere tidspunkt, samt at klageretten tas vekk og blir erstattet av en høringsrunde.

LES OGSÅ: Siste hindre passert for Statnett i Hardanger

– Kjempet for bedre behandling

Det faller i dårlig jord hos Hardangeraksjonen, som i en årrekke har kjempet forgjeves mot kraftlinjeutbygging i luftspenn i Hardanger. Aksjonist Kari Mostad reagerer spesielt på at energiminsteren vil nedprioritere de negative konsekvensene utbygging kan få for natur og landskap.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe

IKKE POP I HARDANGER: Olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Foto: PETAR KUJUNDZIC / Reuters

– Når jeg har vært med på å stille meg i veien for gravemaskiner, er det fordi jeg mener det er så feil. Jeg forventet kanskje ikke å få stoppet denne utbyggingen, men at vi kanskje kunne få en bedre behandling av neste kraftlinje. At det skal få motsatt virkning, er utrolig nedslående, sier Mostad til NRK.no.

Reagerer på fjerning av klagerett

Borten Moe sa på dagens pressekonferanse at målet både er å effektivisere prosessen, samt å sikre en bedre involvering og demokratisk forankring.

Mostad mener fjerning av klageretten vil føre til det stikk motsatte.

– Hvis det nå blir mindre mulighet for demokratisk påvirkning av slike prosesser, så er det skremmende, sier hun.

Men i nabofylket i nord er mange positive til regjeringens utspill.

Asgeir Aase

STØTTER FORSLAGET: Nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi.

Foto: NRK

Jubel i Sogn og Fjordane

I Myklebustdalen i Gloppen venter man på ny og større kraftlinje. Alle søknader til et nytt kraftverk er godkjent , men likevel må innbyggerne vente i flere år på å få et nett som kan transportere ut strømmen. Det vil ikke skje før tidligst i 2015.

Nettdirektør Asgeir Aase i Sogn og Fjordane Energi mener det er på høy tid at vedtak om nye kraftlinjer går kjappere.

– Det er svært viktig, både av hensyn til sikkerheten rundt strømforsyningen og for verdiskapningen. Vi har et hundretalls prosjekter som står på vent, fordi det ikke er nok kapasitet i nettet, sier Aase.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.