– Tiltaltes jakke var laget to år etter

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Forsvaret viste frem jakken den tiltalte i Monika-saken skal ha brukt dagen da Monika ble funnet død. Jakken politiet fant, er laget to år senere.

Donatas Lukosevicius' jakke

RETT JAKKE? Denne jakken ble vist frem i retten og var sagt å være den tiltalte gikk med drapsdagen. Politiet avviser at jakken eksisterte i 2011. Her legges den frem av medforsvarer Ann Turid Bugge.

Foto: Christian Lura / NRK

Det hersker forvirring rundt det som kunne vært et sentralt bevis i etterforskningen av Monika Sviglinskajas død: Donatas Lukosevicius' jakke som han sier han gikk med denne dagen.

Den ble aldri sjekket for biologiske spor, verken i 2011 da han kun var mistenkt, eller etter at han ble pågrepet.

Politiførstebetjent Kjeld Helland-Hansen ledet den krimtekniske etterforskningen av drapet på Monika Sviglinskaja etter at saken ble gjenopptatt i 2014. I retten mandag redegjorde han for hvilke etterforskningsskritt som ble foretatt.

I forrige uke la Lukosevicius sine forsvarere Aasmund Sandland og Ann Turid Bugge frem en skinnjakke som Lukosevicius skal ha hatt på seg drapsdagen 14. november 2011. De var da svært kritiske til etterforskningen.

Hadde klærne til klienten deres vært uten biologiske spor etter Monikas død i 2011, ville det styrket hans sak, mener de.

LES OGSÅ: Kom i retten med jakken tiltalte brukte da Monika døde

– Pussig

Etter at Lukosevicius ble pågrepet, gjennomsøkte politiet leiligheten hans, blant annet for å finne klær av betydning for saken.

– Jeg så på et avisbilde at det ble lagt frem en jakke i retten. Er det den som henger i midten i skapet der, spurte Helland-Hansen, og viste retten et bilde fra Lukosevicius' klesskap.

Sandland bekreftet, og tiltalte Lukosevicius nikket. Helland-Hansen studerte bildet av jakken nærmere.

– Litt pussig, det, egentlig, for vi sjekket inni jakken, og der sto det at den var produsert i 2013. Så derfor tok vi ikke den med oss. Ikke vet jeg, det kan jo være tiltalte husker feil, sa Helland-Hansen.

På oppfølgingsspørsmål fra pressen svarte Helland-Hansen:

– Den jakken jeg fant i tiltaltes leilighet, var produsert i 2013. Nå har ikke jeg sett jakken her i retten, men hvis det er den samme jakken, så kan det ikke ha vært den tiltalte hadde på seg i 2011.

Lukosevicius' forsvarer Aasmund Sandland mener eneste forklaring på jakkeforvirringen er at det er snakk om to forskjellige jakker.

– Jakken som Donatas hadde med seg i retten, har han hatt siden før 2011, sier Sandland til NRK.

Valerija, Kristina Sviglinskaja og Stig Nilsen

VITNET: Etter at krimteknikerne var ferdig med sin forklaring, fortsatte Kristina Sviglinskaja sin forklaring. I retten sitter hun mellom moren Valerija og bistandsadvokat Stig Nilsen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Klarte ikke knuten

Klær har vært et gjentakende tema for utspørringen av etterforskerne mandag. Knuten på beltet som Monika ble funnet med, har det ikke vært mulig å rekonstruere.

– Vi har bare hatt ett bilde av knuten. Vi skulle hatt bilde fra flere vinkler for å være sikker på om vi hadde rekonstruert knuten rett. Det har ikke latt seg gjøre, sa Helland-Hansen.

På beltet ble det funnet DNA fra minst to personer: Monika og DNA med uidentifisert opphav.

Det kom også frem i retten at Kristina Sviglinskajas klær ble kastet noen dager etter drapet. De ble heller ikke undersøkt av etterforskerne.

Mot slutten av rettsdagen mandag fortsatte Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, sin forklaring. Først ble hun spurt av psykolog Knut Dalen om karaktertrekk ved tiltalte, før aktor blant annet spurte videre om trusselmeldingene hun mottok.