Hopp til innhold

Kom i retten med jakken tiltalte brukte da Monika døde

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Politiet undersøkte aldri klærne tiltalte Donatas Lukosevicius (34) hadde på seg dagen Monika ble funnet død. I dag viste forsvareren frem jakken i retten.

Donatas Lukosevicius' jakke

SAMME JAKKE SOM PÅ DØDSDAGEN: Donatas Lukosevicius' medforsvarer Ann Turid Bugge viser frem jakken forsvarer Aasmund Sandland hadde med seg i retten.

Foto: Christian Lura / NRK

Etter aktor Benedicte Hordnes' utspørring av den tiltalte, tok forsvarer Aasmund Sandland over mot slutten av rettsdagen.

Han stilte blant annet spørsmål til Lukosevicius om klærne 34-åringen hadde på seg på overvåkningsbildet fra banken Western Union klokken 10.26 dagen Monika ble funnet død.

Donatas Lukosevicius på Western Union

OVERFØRTE PENGER: Overvåkningsbildet viser Donatas Lukosevicius på vei inn i banken Western Union i Bergen sentrum, halvannen time etter Monika Sviglinskajas anslåtte dødstidspunkt. Jakken han har på hadde forsvareren med i retten onsdag.

Foto: Politiet / NRK

Lukosevicius svarer at han har svarte sko, mørk grå bukse og en svart skinnjakke, og svarer bekreftende på at han fortsatt har skinnjakken.

– Er det den jakken som ligger her, spør Sandland, og løfter opp en jakke som ligger bak forsvarets benk i retten.

Lukosevicius bekrefter dette, før han sier at jakken aldri ble analysert av politiet.

– Nei. Hadde de spurt meg, kunne de fått både jakken og skoene, men de har aldri spurt om det, sier tiltalte.

– Er i det hele tatt noen av klærne som du har på deg i dette bildet, analysert av politiet, spør Sandland.

– Nei, svarer 34-åringen.

Monika-tiltalte på storsenter i Bergen

LEGGER NOE I SEKKEN: Overvåkningsbildet fra Bergen Storsenter klokken 10.49 14. november 2011 viser Donatas Lukosevicius putte noe i sekken han har med seg.

Foto: Overvåkningskamera/politiet / NRK

Les også: – Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr!

– Vasket aldri PC-en

Sandland gikk også inn på Toshiba-PC-en, som Lukosevicius hadde med seg da han flyttet inn til Kristina og Monika.

Det er funnet DNA fra 34-åringen mellom knapper i tastaturet på PC-en, og forsvareren mener dette kan være en kilde til oversmitte av DNA til Monika.

I sine kommentarer til aktors innledningsforedrag sa Sandland at Monika brukte denne PC-en senest kvelden før hun døde. Han vil argumentere for at DNA-funnet i PC-en styrker sannsynligheten for at DNA-et på Monika ikke nødvendigvis stammer fra direkte kontakt med tiltalte.

Lukosevicius sier at både han og Monika brukte PC-en mens han bodde med henne og moren, og at han lot den ligge igjen til Monika da han flyttet.

Sandland spurte om maskinen ble vasket med vaskemidler mens han bodde der. Lukosevicius avviser dette.

– Vi brukte kanskje støvsuger på tastaturet, sier 34-åringen.

Sandland i retten

JAKKEN BLE IKKE UNDERSØKT: – Det føyer seg inn i svakheter i den etterforskningen som ble foretatt den gang. I dette tilfellet kunne det kanskje ha talt til fordel for han som ble tiltalt, sier forsvarer Aasmund Sandland til NRK etter at retten er hevet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

«Ikke noen glad reaksjon»

På spørsmål om hvordan han reagerte da han om formiddagen 15. november ble oppringt av politiet og ble fortalt at Monika var død, svarte Lukosevicius at det ikke var «noen glad reaksjon».

– Det regnet jeg med. Brøt du sammen, spør Sandland.

– Ja, det var sånn, sier Lukosevicius.

– Politimannen som tok kontakt med deg skal vi høre senere, så vi får verifisert dette, sier Sandland.

På spørsmål fra forsvareren gjentar tiltalte sin forklaring om hva han gjorde dagen Monika døde.

Jeg forlot boligen ca. klokken ni. Jeg kom meg inn på bussen, og dro til Bergen sentrum. Jeg gikk og sendte penger, og som vanlig etter at jeg hadde sendt penger, gikk jeg og kjøpte påfyllingskort til telefonen. Jeg gikk tilbake til bussen, kom til Kalandseid, byttet klær og begynte å jobbe, sier Lukosevicius.

Tiltalte i Monika-saken i retten

TØFFE SPØRSMÅL: Tiltalte Donatas Lukosevicius ble i dag stilt til veggs på sin forklaring fra 14. november 2011 av aktor Benedicte Hordnes.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Kunne ha vært til tiltaltes fordel

Forsvarer Aasmund Sandland sier til NRK at han er kritisk til at politiet aldri har undersøkt jakka den tiltalte brukte drapsdagen.

– Det føyer seg inn i svakheter i den etterforskningen som ble foretatt den gang. I dette tilfellet kunne det kanskje ha talt til fordel for han som ble tiltalt.

Aktor Benedicte Hordnes er knapp med kommentarer om de manglende undersøkelsene av jakken.

– Jeg kan ikke svare på grunnen til at klærne ikke ble undersøkt. Det er vanskelig for meg å svare på hva som ble gjort og ikke gjort i 2011.

– Men det er en del av det totale bevisbildet?

– Hans forklaring fra den gang er sentral. Han forklarte seg to ganger dengang, sier Hordnes.

Følg saken her: