– Prestasjonene deres er egentlig helt utrolige

Sverre Lunde Pedersen tok en historisk VM-bronse på perfekt is i Calgary. Samtidig måtte Håvard Holmefjord Lorentzen selv rydde treningsbanen deres for småstein, kvister og overvann.

Lorentzen og Pedersen

KONTRAST: Mens Sverre Lunde Pedersen jublet for VM-bronse i Calgary, måtte Håvard Holmefjord Lorentzen ta jobben som banemannskap hjemme i Bergen. – Kontrasten er enorm, konstaterer Espen Samsonsen i Fana IL.

Foto: Fana IL / Scanpix

– Jeg måtte bare ta bilde av det. Dette var en veldig spesiell helg, sier Espen Samsonsen, rekrutteringsansvarlig i Fana Idrettslag.

Sverre Lunde Pedersen

JUBLET FOR BRONSE: Sverre Lunde Pedersen.

Foto: Mike Ridewood / Ap

Skøyteklubben kunne søndag feire at en av deres egne, Sverre Lunde Pedersen, for første gang tok steget opp på pallen i et internasjonalt seniormesterskap.

Samtidig som Pedersen tok bronse på den raske isen i allround-VM i Calgary, gikk treningskameraten gjennom barne- og ungdomsårene, Håvard Holmefjord Lorentzen, rundt på kunstisbanen Slåtthaug i Bergen og skuffet bort småstein, kvister og vann.

– Kontrasten er enorm, konstaterer Samsonsen.

At Sverre og Håvard klarer å gjøre det så bra med disse fasilitetene, er egentlig en helt utrolig prestasjon.

Espen Samsonsen i Fana IL

Konkurrentene trener inne

Lorentzen tok selv for alvor steget opp i verdenstoppen med bronsen på 1000 meter i sprint-VM forrige helg. For han og Lunde Pedersen er det ikke noe nytt at de har dårligere treningsforhold enn konkurrentene.

Håvard Holmefjord Lorentzen

MÅTTE KOSTE FOR Å TRENE: Håvard Holmefjord Lorentzen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Så godt som alle trener innendørs. Og Slåtthaug er ikke bare en hvilken som helst utendørsbane, det er jo også en utendørsbane i en by der værforholdene ikke gjør det særlig lett å holde standarden god, sier Lorentzen.

Han bekrefter at historiene fra treningsøktene på Slåtthaug, der de innimellom ender opp med å måtte være sitt eget banemannskap, møtes med latter når de reiser rundt med resten av verdenseliten.

– Ja, det er jo ganske andre forhold enn de er vant med.

LES OGSÅ: – Du blir ikke verdensmester i sprint av å gå på «skareføre»

– Utrolig at de klarer å prestere

Samsonsen forteller at en teknisk feil gjør at anlegget ikke kan være påslått uten tilsyn. Sykdom i kommunens driftsavdeling, kombinert med vind og regn, gjorde helgens treningsforhold mildt sagt utilfredsstillende.

– Det var like før banen måtte stenges. Mange fikk ødelagt skøyteeggene, og for Håvard, som skal til NM i helgen og verdenscup om to uker, er jo det ikke akkurat ideelt. Det er ganske spesielt at en av verdens beste sprintere kommer hjem til en bane som dette, sier Samsonsen.

Bergen kommune har tidligere sagt at de ikke har råd til å spytte inn de 250 millionene som trengs for å bygge ishallen skøytemiljøet ønsker seg, og Fana IL håper nå private sponsorer skal komme på banen.

Samsonsen ser til neste helgs NM-arrangør, Stavanger, i misunnelse.

– De har er en helt annen verden enn oss. Vi er ikke prioritert så høyt som vi burde ut fra hvor mye dette betyr for Bergen som by. At Sverre og Håvard klarer å gjøre det så bra med disse fasilitetene, er egentlig en helt utrolig prestasjon, mener han.

LES OGSÅ: VM-medaljene gull verdt for Skøyteforbundet