Ber akademikere konfrontere nettaktivister

Frank Aarebrot ber akademikere delta mer aktivt for å få frem forskningsbasert fakta i nettdebatter.

Frank Aarebrot i NRK sitt studio

OPPFORDRING: Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ber akademikere delta mer aktivt i nettdebatter.

Foto: NRK

Akademikere må ta ansvar og konfrontere islamofobe og rasistiske debattanter på internett med forskningsbasert fakta, mener Frank Aarebrot.

– Vi må på en helt annen måte ut og være aktive i samfunnsdebatten nå, sier professor Aarebrot til nettutgaven til På Høyden, avisen til Universitetet i Bergen.

Mange bruker nettet til å få utløp for sin frustrasjon over samfunnsutviklingen. Mange skriver anonymt eller med pseudonymer, og kommer med rasistiske eller islamofobe ytringer.

I etterkant av terrorangrepene i Oslo og på Utøya, har disse nettdebattene fått økt fokus.

Vil bevare anonyme nettdebatter

– Mer krigretorikk

Førstekonsulent Kristian A. Bjørkelo ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (LLE) har fulgt de høyreekstreme nettdebattene og skrevet hovedoppgave om nynazister. Han sier til avisen at klimaet i debattene er blitt verre de siste årene.

– Det er blitt mer krigsretorikk basert på konpirasjonsteorier. En av de meste brukte er det demografiske argumentet om at muslimene blir så mange at de til slutt kommer til å ta over hele det europeiske samfunnet. Det er selvfølgelig bare tull, sier Bjørkelo.

Bjørkelo har tidligere fortalt til NRK at han har varslet PST om bloggere.

Se tv-reportasje:

Video Varsler PST om bloggere

Varsler PST om bloggere

Etterspør konfrontasjon

Aarebrot ber nå akademikere om aktivt ta del i debattene og konfrontere nettdebantene med forskningsbasert fakta.

– De må ta på alvor sitt formidlingsansvar og orke å gå i dialog med uakademiske personer på nettet. Dette ansvaret er den største utfordringen vi har på universitetet i dag. Vi må, på en helt annen måte enn tidligere, ut i samfunnet og være aktive i debattene, sier Aarebrot til avisen.

Siste video

Gjengen i Stjernekoret har sunget sammen i flere år, men i høst bestemte dirigenten at koret skulle prøve noe helt nytt.
Brann har inngått avtale med Nike - og med på kjøpet kommer helt nye røde trøyer.
I sesongens siste Skavlan er det duket for landskamp mellom Norge og Sverige: Hvem husker mest fra Skavlan-året? På norsk lag stiller Harald Eia og Josefine Pettersen.