Hopp til innhold

– Kan bli en time forsinket i luften

Luftambulanseleger sterkt kritiske til nytt ekstraoppdrag som pålegger dem oppdrag utenfor helikopterbasen. – Dette svekker beredskapen, sier tillitsvalgt.

- Problematisk, mener legene selv. Helse Bergen mener ordningen er fullt forsvarlig.

MÅ UT PÅ BILTURER: Lege Jon Kenneth Heltne er nå pålagt å utfører planlagt pasienttransport i bil mellom Flesland og Haukeland sykehus. Samtidig er han eneste tilgjengelige akuttlege for luftambulansen.

Til vanlig tar det tre-fire minutter før luftambulansen i Bergen er i luften ved akuttoppdrag. Til enhver tid er det én lege, én redningmann/-kvinne og én pilot på helikopterbasen i Grønneviken like utenfor sentrum.

– Er bundet til transportoppdraget

Men nå er legen pålagt flere arbeidsoppgaver. Vedkommende skal også ta seg av planlagt pasienttransport med bil mellom Bergen lufthavn Flesland og Haukeland universitetssykehus.

Dermed blir legen borte fra helikopterbasen i lange perioder. Ifølge legene går det som regel to til tre timer på hvert slikt oppdrag.

Luftambulanselege Jon Kenneth Heltne mener den nye ordningen er svært problematisk.

– Er vi først i gang med et slikt oppdrag, er vi bundet til det. Da kan vi ikke frigjøre oss før noen andre kan overta pasienten. De fleste av oss leger føler dette som problematisk, sier Heltne.

Guttorm Brattebø

AVVISER KRITIKKEN: Guttorm Brattebø, sjef for akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland universitetssykehus.

Foto: Siri Løken / NRK

– Da er ikke fire minutter lenger realistisk?

– Nei, da kan det gå opp mot en time.

Mener ordningen er uforsvarlig

– Denne ordningen er ikke faglig forsvarlig, mener tillitsvalgt anestesioverlege i Helse Bergen, Hans Torvanger.

– En kan ikke forsvare å sette en luftambulanse på bakken i flere timer for å løse planlagte oppdrag, samtidig som en får inn akutte oppdrag, mener han.

Men Helse Bergen er sterkt uenig.

Vedgår at beredskapen blir berørt

Sjefen for akuttmedisinsk seksjon, Guttorm Brattebø, medgir at beredskapen blir berørt, men mener det ikke er noe stort problem.

– Vi mener det er medisinskfaglig forsvarlig å løse det på denne måten. Det er noe sykehuset skal avgjøre, vi kan ikke overlate sånt til en fagforening å bestemme, sier Brattebø.