NRK Meny
Normal

– Ingen vet hvor lenge kaoset varer

Minst 16 er døde og store deler av New York står under vann. – Brannbilene og vinden uler om kapp, og vi må holde oss unna vinduene, sier NRKs Asle Hella.

Stormen Sandy herjer på Manhattan

HERJER: Stormen Sandy har herjet over hele den nordlige østkysten i natt norsk tid. Her et bilde fra 33th Street/1st Street foran NYU Langone Medical Center på Manhattan.

Foto: Michael HEIMAN / Afp

Asle Hella i New York

OPPLEVER STORMEN: NRK-journalist Asle Hella var på kurs i New York da uværet brøt ut.

Foto: Privat

– De siste timene har det vært forferdelig mye vind og regn. Vinden uler om kapp med brannbilene. En heisekran henger og dingler 300 meter over gateplan. Det brenner flere steder, forteller NRK-journalist Asle Hella i New York.

– På et fireetasjers hus har hele fasaden blåst ut, og et sykehus er blitt masseevakuert på grunn av at nødaggregatet sviktet da strømmen gikk.

16 mennesker drept

Minst 16 personer skal være døde etter at uværet «Sandy» i natt feide inn over USA og Canadas østkyst. I New York har vannmassene nådd rekordhøyder og deler av t-banenettet er oversvømt.

LES MER: – Det verste eg har sett i mitt liv

Det har vært flere branner og eksplosjoner i byen og ifølge borgermester Michael Bloomberg skal over ti tusen mennesker har ringt nødnummeret 911 hver halvtime.

– Bare her på Manhattan er en kvart million mennesker uten strøm, etter at en transformator eksploderte for noen timer siden, forteller Asle Hella.

Ambulanser i kø utenfor NYU Tisch Hospital under evakuering

SYKEHUS EVAKUERT: 200 pasienter, derav 20 spedbarn, ble evakuert da en nødgenerator brøt sammen på New York University Tisch Hospital. Her står ambulanser i kø for å evakuere pasientene.

Foto: John Minchillo / Ap

– Ground Zero oversvømt

Han forteller at mange gater i den sørlige delen av byen, samt langs kaiene på øst- og vestsiden, står under vann. Flere andre områder er også evakuert. Det skal også være store oversvømmelser på Ground Zero.

– Borgermester Bloomberg har vært på tv flere ganger og bedt folk holde seg innendørs. De som ikke er evakuert ennå, har fått beskjed om ikke å gjøre det nå. Ingen vet hvor lenge dette vil vare eller når ting kan åpne opp igjen, men det virker som hele tirsdagen vil gå med, sier Hella.

– Alt av offentlig kommunikasjon vil være stengt også tirsdag, forteller han.

LES MER: - Det er som ein spøkjelsesby

Kjempekø på hotellrestauranten

NRK-journalisten, kjent fra UT.no, er i New York på kurs og har det siste døgnet oppholdt seg på sitt hotell.

– Her er det trygt og vi har det bra, men vi har fått beskjed om å holde oss innendørs og at vi bør holde oss unna vinduene, forteller Hella.

De fleste av spisestedene i verdensmetropolen er stengt på grunn av uværet, noe som fører til svært stor pågang de få stedene som holder åpent.

– I kveld har det vært kø gjennom hele hotellresepsjonen av folk som ville inn i restauranten for å spise. Slik blir det når en by med tusenvis av restauranter stenger, sier Asle Hella.

Kunder og betjening på restauranten French Roast i Greenwich Village

TRANGT OG MØRKT: Tilsynelatende koselig stemning på restauranten French Roast i Greenwich Village. De aller fleste spisestedene i byen er stengt på grunn av uværet.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

SE DIREKTEBILDER FRA STORMENS HERJINGER HER:

Videosignalet leveres av Reuters og veksler noe. Bildene er stort sett fra New York.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.