NRK Meny
Normal

– Ikke godt nok

Bergen kommune vil ikke sette igang drastiske tiltak for å bedre luftkvaliteten. Signal om at de ikke tar innbyggernes helse på alvor, sier opposisjonen.

Bergen forurensing luftkvalitet
Foto: Pål Bentdal

Politikerne har i dag hatt møte for å vurdere om det skulle sette igang tiltak som datokjøring for å bedre luftkvaliteten i byen. Det ble ikke aktuelt til tross for at vi i dag opplevde denne vintersesongens dårligste luftkvalitet.

Luft-sms

Tidligere i år ba Bergen kommune innbyggerne om å la bilen stå.

Foto: Stig Erik Elliott / NRK

– Byrådet sender klare signaler om at de ikke tar innbyggernes helse på alvor. Det å utsette befolkningen for den form for luftforurensning er alvorlig, sier leder for miljø- og byutviklingsfraksjonen, Lillian Blom (Sv).

Hun får støtte av Bergen Venstres førstekandidat til kommunevalget i 2011,
Julie Andersland.
– Vi har en alvorlig situasjon, særlig for personer med luftveisproblemer, og jeg synes ikke at det er godt nok de ansvarlige politikerne sier at de eneste de kan anbefale er at disse personene holder seg innendørs, sier hun til NRK Hordaland.Finner ikke grunnlag for datokjøring


– Helsevernetaten mener at det er i dag ikke er grunnlag for å innføre datokjøring med tanke på de målingen vi har for torsdag og fredag. Dette handler om at det i kortere tid vil være for høye målingen, men det skal være en forholdsmessighet mellom tiltakene vi innfører og den helsefaren dette utgjør, sier byrådsleder Monica Mæland.

Hun legger vekt på at Bergen vil vurdere situasjonene fortløpende, og at det også vil vurderes om datokjøring blir nødvendig allerede i morgen.
– Vi skal ha et nytt møte i morgen, der vi skal se hvordan det utvikler seg, sier Mæland.

Monica Mæland

Byrådsleder Monica Mæland satser på at den dårlige luftkvaliteten er kortvarig.

Foto: NRK

Har gjort det lettere


Tidligere i år sikret samferdelsdepartemenetet en hjemmel i Vegtrafikkloven som gjør at Bergen kan iverksette datokjøring når det er nødvendig.
– Den gjør at om Bergen gjør vedtak om datokjøring så skal det bare være en formalitet overfor Samferdselsdepartementet å sette dette i gang, sa samferdselsminister, Magnhild Meltveit Kleppa til NRK

Tidligere var det Kommunehelseloven som gjorde at Bergen kunne sette igang datokjøring. Til tross for denne muligheten har Bergen kommune valgt å vente med å innføre denne typen tiltak.


Kun mindre tiltak

Bergenspolitikerne vil imidlertid sette i verk enktelte mindre tiltak.
– Vi vil be BKK skru over fra oljekjeler til el-kjeler på Danmarksplass. Vi har kontakt med havnen for å sørge for at det ikke ligger båter som slipper ut NO2, sier Mæland til NRK Hordaland.

Slik så det ut da Bergen fikk innført datokjøring for første gang i 15. januar i år. Den gangen holdt det med en dag for å få nitrogendioksid-nivået ned.

Video nsps_upload_2010_1_15_8_54_34_786.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Siste video

Statsmininisteren med da 21. utgave av Ekstremsportveko startet i helgen.
Programleder: