Hopp til innhold

– Må ta grep mot seksuell trakassering

Forsker mener rekordstort opptak av kvinner stiller ekstra høye krav til Forsvaret om å bli kvitt machokulturen.

Janne Larsen

REKORDMANGE VIL INN: Denne høsten vil rekordmange kvinner bli tatt inn til førstegangstjeneste. 17 prosent av kvinnene som har gjennomført, rapporterer om seksuell trakassering.

Foto: Siri Løken / NRK

Forsvarets egne tall viser at 17 prosent av alle kvinner som har gjennomført førstegangstjeneste har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Seksuell trakassering er noe som ikke bare skjer i Forsvaret. Det skjer også i arbeidslivet utenfor. Men det som er viktig å tenke på når slike ting skjer i Forsvaret er at jentene nå er tvunget til å være der. Da må man ta grep for å unngå denne trakasseringen, sier Ulla-Britt Lilleaas, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Ulla-Britt Lilleaas

– FÅ VEKK MACHOKULTUREN: Professor Ulla-Britt Lilleaas mener det blir spesielt viktig for Forsvaret å kvitte seg med machokulturen nå når så mange flere kvinner går inn til førstegangstjeneste.

Foto: Hatland/Nordby / NRK

Lilleaas har forsket på likestilling i Forsvaret og innrømmet at hun ble overrasket over tilfellene hun kom over i arbeidet med temaet.

– Ja, jeg ble det. Seksuell trakassering var noe som foregikk over tid, og det var faktisk overraskende for meg at unge gutter kunne oppføre seg slik. Det var verbal trakassering fra morten til kveld, forteller forskeren.

LES OGSÅ: Kvinner mobbes ut av Forsvaret

LES OGSÅ: – Jenter bidrar til høyere motivasjon

LES OGSÅ: Rekordmange blir avviste av Forsvaret

– En liten nedgang

Orlogskaptein i Forsvarsstaben, Per-Thomas Bøe forsikrer om at temaet har høy prioritet i hele organisasjonen. Han poengterer også at de innrapporterte tilfellene av seksuell trakassering viser noen prosents nedgang de siste årene.

Per-Thomas Bøe, orlogskaptein

– JOBBES KNALLHARDT: Orlogskaptein Per-Thomas Bøe i forsvarsstaben forsikrer om at uønsket seksuell oppførsel har et stort fokus i organisasjonen.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Siden 2006/2007 har vi sett en liten nedgang til tross for økt kvinneandel i Forsvaret, og det er vi veldig fornøyd med, sier Bøe, som tror årsaken til nedgangen nettopp er fokuset temaet har fått i Forsvaret.

Han mener Forsvaret har satt i gang en rekke tiltak for å endre både soldater og lederes holdninger. Blant annet ut fra handlingsplanen «Holdninger, etikk og ledelse».

– Holdninger, etikk og ledelse er alt vi er og gjør. Det må gjennomsyre Forsvaret, sier han.

Konkrete krav til oppførsel

Bøe forklarer at det blir jobbet med å konkretisere handlingsplanen slik at lokale ledere vet hva de skal videreføre til sine soldater.

– Vi jobber nå med kjøreregler for hvordan man skal oppføre seg. Hva som er lov, og hva som ikke er lov. Både av oppførsel, samvær og ordbruk. Dette jobber vi knallhardt med, lover orlogskapteinen.

– Nå når rekordmange jenter er på vei inn i Forsvaret, hvor viktig blir dette arbeidet fremover?

– Det blir bare enda viktigere.