Hopp til innhold

Forsker: – Jenter bidrar til høyere motivasjon i Forsvaret

En pågående studie hos Forsvarets forskningsinstitutt har gitt overraskende gode resultater på å blande kjønn i Forsvaret, sier ekspert.

Verneplikt også for jenter i forsvaret

Menig Malin Borge og romkamerat Kai Høgberg gjør seg klare til å starte dagen på Bardufoss.

Foto: Carina Hansen / NRK

Lovendringen om kvinner i Forsvaret trådte i kraft 1. januar i år. Det innebærer at alle kvinner i Norge nå er vernepliktige.

Målet med allmenn verneplikt er likevel at Forsvaret skal få opp andelen av flere motiverte kvinner. Et forslag som først møtte stor tvil, men som flere nå stiller seg positive til.

– Høyere trivselsnivå

Forsker Frank Brundtland Steder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har gjort en omfattende studie blant 2000 jenter og gutter i førstegangstjenesten. Denne viser at jo flere jenter, jo bedre holdning.

Kvinnelig befal

Kvinnelige offiserer på 'Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal' på Akershus festning i Oslo i 2013.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Forskningen vår viser at det er et lavere trivselsnivå blant de militære enhetene hvor det er veldig få jenter. Så jenter kommer inn og bidrar til at motivasjonen blir høyere og trivselen bedre blant soldatene, sier Brundtland Steder til NRK.

Ifølge forskeren har det vært en uuttalt skepsis om at når du øker kvinneandelen i Forsvaret, som det i utgangspunktet er få av fra før, så vil andelen som føler seg mobbet og trakassert stige.

I FFIs undersøkelser kommer det fram at når det kommer flere jenter inn i Forsvaret, så skjer det motsatte. Og guttene blir mer observante på hva jenter kan og ikke kan.

– Man blir rett og slett mer vennlig innstilt til jenter i Forsvaret, sier Brundtland Steder.

Motivasjon kan bli utfordring

Han mener den største utfordringen nå vil ligge i hvordan jenter takler at valget om førstegangstjeneste ikke er frivillig lenger.

Tidligere har man sett at langt færre jenter enn gutter dropper ut fra de blir valgt, til de begynner i førstegangstjenesten. Dette fordi guttene har hatt det hengende over seg at det er verneplikt.

Per-Thomas Bøe i Forsvarsstaben

POSITIV: Per Thomas Bøe i Forsvarsstaben har ledet prosjektet med å få flere kvinner inn i Forsvaret.

Foto: Oda Marie Midbøe / NRK

– Så det store spørsmålet er hva som skjer med motivasjonen til jentene når de nå blir lagt i samme bås som gutta. Nå er det verneplikt på likt linje, sier forskeren.

Prosjektleder Per Thomas Bøe i Forsvarsstaben forteller at motivasjon er noe de ser etter allerede på sesjon del 1, og at det viktigste er å få egnet ungdom inn i Forsvaret.

– Vi ser etter sunn norsk ungdom, det være seg gutter og jenter. Det har blitt mer og mer viktig å ha et klart og sterkt hodet i bransjen vår, og det viktigste er selvfølgelig at de skal være friske og raske, men at summen av hode og fysiske egenskaper henger sammen, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger