Hopp til innhold

– For få bønder produserer økologisk

Etterspørselen etter økologiske varer i Norge er større enn produksjonen. Nå skal et nytt øko-prosjekt rette opp noe av skjevheten.

Økologisk landbruk

FORBILDE: Fruktbonde Rolf Tore Djønne dyrker både epler og plommer økologisk. Han får bedre betalt for produktene og mer statlige tilskudd. Nå er han valgt ut til å være en foregangsbonde for andre kolleger.

Foto: Tale Hauso

– I økologisk fruktdyrking er det veldig viktig å ta vekk alle sykdommer som man oppdager, sier fruktbonde Rolf Tore Djønne.

Vi befinner oss på gården hans i Ulvik der han er i full gang med å beskjære epletrærne sine. Djønne dyrker både epler og plommer, og alt er økologisk.

– Som jordbruker jobber man med en ikke-fornybar ressurs. Den har jeg lyst å ta vare på, på best mulig måte. Jeg ønsker å gi forbrukerne god samvittighet ved å lage ren og sunn mat uten plantevernmidler, kun naturlige midler, sier han.

Det er første gang vi har gått sammen for å løfte økologisk landbruk på denne måten.

Aina Bartmann, prosjektleder for ØKOLØFTET
Økologisk landbruk

NASJONAL SATSING: Regjeringen vil redusere bruk av plantevernmidler i jordbruket, og legge forholdene til rette for økologisk landbruk. Disse to barna kikker ut over en åker med gyldent korn.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nytt satsingsprosjekt

Men det er få bønder som tenker som Ulvik-karen og driver økologisk. I dag er det ubalanse mellom etterspørselen etter økologiske varer og faktisk produksjon.

De siste årene har norske forbrukere fått øynene opp for økologisk frukt, grønnsaker og bær. Samtidig er det nedgang i antall økologiske gårdsbruk og dyrket areal.

– Her må norske bønder på banen, ta ansvar og dyrke norske økologiske varer, sier Djønne.

Nå er det opprettet et prosjekt som heter «Landbrukets ØKOLØFT». Formålet med prosjektet er å bidra til økt produksjon av økologiske landbruksprodukter i Norge.

– Dette er et forpliktende samarbeid mellom alle organisasjonene i landbruket i Norge. Det er første gang vi har gått sammen for å løfte økologisk landbruk på denne måten, sier prosjektleder Aina Bartmann.

  • Les:

Foregangs-bonde

Målet er å produsere økologisk mat der man har naturgitte forhold til det. Stortingets mål er at 15 prosent av alle matvarer som forbrukes skal være økologisk innen 2020.

30 inspirasjonsbønder er valgt ut, deriblant Rolf Tore Djønne. Han skal være et forbilde for andre som ønsker å drive økologisk landbruk, og dele sine erfaringer med dem.

Ugress og kampen mot plantesykdommer er den største utfordringen.

– Det er viktig at norske bønder ser at dette er en sjanse de må benytte seg av før det blir altfor mye import. Jeg synes det er verdt merarbeidet. Dessuten får man bedre betalt for produktene og man får mer i tilskudd til å drive økologisk, sier Ulvik-bonden.