NRK Meny
Normal

– Fastende kan holde ut i 60 - 80 dager

De 15 asylantene i Johanneskirken i Bergen har fastet siden søndag 9. oktober, og planlegger å fortsette. – Det begynner ikke å bli alvorlig før om én måned, sier ernæringsekspert.

Talspersoner for asylantene

De to talspersonene for asylantene i Johanneskirken sier at de fleste begynner å kjenne fasten på kroppen. – Den første uken er verst, sier professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus.

Foto: Frank Bremnes/NRK

Birger Svihus

– Man skal være veldig slank og tynn før fasten blir et problem den første måneden, sier Birger Svihus.

– Vi har det ikke så verst, men noen er svakere enn andre, sier Babak Majed til NRK. Han er talsperson for de femten asylantene som siden søndag 9. oktober har oppholdt seg i Johanneskirken i frykt for å bli sendt ut av landet .

– Jeg har det helt greit akkurat nå. Men det er noen som svimler, noen som har vondt i magen, og noen som er kvalme.

Asylantene har ikke tatt til seg mat på åtte dager, og har ingen planer om å avslutte sulestreiken. De drikker bare vann.

– Den første uken er verst

Men de har ennå mye tid igjen før det begynner å bli alvorlig, ifølge professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, Birger Svihus.

Han sier at den første uken er verst, og at kroppen i løpet av denne tiden vil ha slått seg over i en slags "fastemodus".

– Da vil kroppen ha innstilt seg på at her er det ikke noe mat tilgjengelig, og den slår på spareblusset, sier Svihus.

Appell ved Johanneskirken

Organisasjonen «For papirløses rettigheter» arrangerte demonstrasjon for de 15 asylantene sist søndag. Flere politikere holdt appell utenfor Johanneskirken.

Foto: Frank Bremnes/NRK

Kroppen bruker fettreservene

Og «spareblusset» er kroppens fettreserver.

– Kroppen blir avhengig av å klare seg ved hjelp av fettreservene, sier Svihus. De aller fleste mennesker i dag har et lite fettlager, og man trenger rundt 3-400 gram fett per dag.

– Etter én måneds faste, så snakker vi om ti til femten kilo fett som vil forbrennes. De aller fleste har det på kroppen, selv slanke folk. Man skal være veldig tynn før det blir et problem den første måneden.

Kan holde ut i 80 dager

Når den tid har gått vil situasjonen begynne å bli alvorlig for de fleste. Men det kan ennå være lang tid igjen før fasten blir livstruende.

– De irreversible forverringene av helse, og til slutt død, inntreffer først etter 60 til 80 dager, sier Svihus.

Men han poengterer at individuelle forskjeller kan ha mye å si, og at tiden det tar før situasjonen blir alvorlig eller livstruende varierer fra person til person.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.
Den internasjonale sykkelpresidenten Brian Cookson bommet på årstallet da han åpnet sykkel-VM i Bergen.