Vil fortsatt ikke forlate kirken

En av asylantene som er bedt om å forlate Johanneskirken, nekter fremdeles å avslutte kirkeasylet.

Johanneskirken i Bergen

9. oktober gikk 15 menn i kirkeasyl i Johanneskirken i Bergen sentrum.

Foto: Lene Granli / NRK

To av asylantene ble bedt om å forlate kirken innen klokken 18, fredag kveld. En av dem dro, men den andre oppholder seg fortsatt i Johanneskirken, der han har sultestreiker sammen med 12 andre menn.

– Vi skal snakke med vedkommende igjen i dag, sier leder i menighetsrådet i Bergen domkirke menighet, Kristin Knudsen.

LES: To asylanter må forlate kirken og Nekter å forlate kirken .

Asylanter i Johanneskirken i Bergen

To av kirkeasylantene ble fredag bedt om å forlate Johanneskirken. Bare en av dem, har gjort det. (Arkivfoto)

Foto: NRK

Hun vil ikke kommentere hva som skjer dersom asylanten ikke forlater kirken, men forteller at Menighetsrådet skal ha et møte på mandag.

Asylanten som ikke vil avslutte asylet har tidligere hatt vanskelig for å samarbeide med Menighetsrådet, og Knudsen hadde fredag kveld en lang samtale med ham.

– Jeg orienterte ham om at i motsetning til de andre elleve, som vi nå er i veldig god dialog med, så har vi ikke fått vite hva hans reelle situasjon er. Det er ikke det at han ikke vil samarbeide, men han er så uklar. Norsk for dem er et fremmedspråk. Det som blir sagt må få tid til å synke inn. Dette er mennesker som lever med stor frykt, og som har vanskelig for å ha tillit til folk, sier Knudsen.

Lørdag møtte Knudsen mannen på ny med en tolk, men mannen ville fortsatt ikke klaregjøre sin situasjon.

– Hvis vi ikke kan vite at han har et reelt grunnlag for kirkens beskyttelse, så kan vi ikke la ham bli. Da vil vi finne en løsning som ivaretar hans verdighet og sikkerhet, men vi vil bringe ham ut av kirken med de midlene vi finner nødvendig, sa Knudsen til NRK.no, lørdag.

Video Frykter for sikkerheten til kirkeasylanter

Johanneskirken har vært stengt siden 10. oktober, for å ivareta sikkerheten til asylantene.

Foto: Nyhetsspiller

Kirken vil at asylantene skal forklare seg fordi de planlegger å hente inn en advokat for å se på sakene til asylantene. For at dette skal skje, krever de at de sultestreikende mennene skal begynne å spise igjen.

Sultestreiken har pågått siden 9. oktober. Siden da, har to personer sett seg nødt til forlate Johanneskirken for å avbryte sultestreiken.

LES: Måtte avslutte sultestreiken .