NRK Meny
Normal

– Du blir ikke verdensmester i sprint av å gå på «skareføre»

Stian Gravdal (14) trener skøyter på en bane full av slaps. Tidligere landslagstrener Jarle Pedersen frykter Gravdal og andre talenter vil legge opp eller rømme byen hvis forholdene ikke blir bedre.

Stian Gravdal og Slåtthaug kunstisbane

DÅRLIGE FORHOLD: – Skøytene synker veldig ned i isen. Det går mye, mye tregere, sier Stian Gravdal, som trener skøyter under ekte bergensforhold på Slåtthaug.

Foto: Siri Løken / NRK

– Det skulle være løp her i går. Men det ble avlyst på grunn av dårlige forhold, sier skøytetalentet Stian Gravdal (14).

Jarle Pedersen

FRYKTER TALENTFLUKT: Tidligere landslagstrener Jarle Pedersen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Når NRK besøker ham på Slåtthaug kunstisbane i Bergen, er det sludd i luften. Rundt banen ligger et tykt lag med slaps.

– Skøytene synker veldig ned i isen. Det går mye, mye tregere.

Fana IL-løperen har møtt opp til ekte bergensk skøytetrening. Forholdene er så dårlige at han nesten like godt kunne holdt seg hjemme, ifølge Jarle Pedersen, tidligere trener for skøytelandslaget.

– De aller yngste er gjerne fornøyde med slike forhold. Men etter hvert som de blir eldre, må de ha bedre treningsforhold for å utvikle seg, sier Pedersen.

Koster 250 millioner

Selv om skøytemiljøet på Slåtthaug har fostret flere toppløpere, som Sverre Lunde Pedersen og Håvard Holmefjord Lorentzen, frykter Fana IL talentflukt dersom treningsforholdene ikke bedres.

LES OGSÅ: Lorentzen og Haugland til topps i Drammen

Lederen for klubben, Hans Dankertsen, har i flere år jobbet for å få midler til å bygge tak over banen. Det vil koste rundt 250 millioner kroner, noe kommunen så langt ikke har sagt seg villige til å spytte inn.

– I den økonomiske situasjonen Bergen kommune er i nå, har vi ikke mulighet til å yte 250 millioner kroner i finansiell støtte, sier idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp).

Nå appellerer Dankertsen til private givere.

– Det vil bli et anlegg for hele Hordaland, sier han.

– Reiser bort eller legger opp

Hans Dankertsen

VIL HA TAK: Hans Dankertsen, leder i Fana IL.

Foto: NRK

Og det trengs, mener både han og den tidligere landslagstreneren. Treningsforholdene i Bergen er så elendige at talentene nå ser mot andre byer, ifølge Pedersen.

– Vi har skapt et godt treningsmiljø for de beste, og det er også mange mosjonister som bruker banen. Men ifølge de som skjønner seg på klimaet, kommer det bare til å bli verre og verre i årene som kommer. Da er jeg stygt redd for at skøyteinteressen generelt avtar, og at de som har ambisjoner enten reiser bort eller finner seg noe annet å gjøre.

– Du blir ikke verdensmester i sprint av å gå på «skareføre» på Slåtthaug. Rett og slett, fastslår Pedersen.

– Aktivitetsnivået vil eksplodere

Han mener aktivitetsnivået vil eksplodere dersom det bygges tak over kunstisbanen. Dankertsen i Fana IL håper det skjer innen tre år. Stian Gravdal er usikker på om han kommer til å bli i Bergen.

– Det kan være vanskelig å trene. Ofte er det så dårlige forhold at vi ikke får trent på det vi egentlig skulle, sier 14-åringen.

LES OGSÅ: Entusiastiske tross nedgangstider

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås