NRK Meny
Normal

– Du blir ikke rik av å rane en bensinstasjon

Sigaretter og noen hundrelapper hver ble utbyttet etter ranet på Voss i natt. – Jeg er både oppgitt og skremt, sier bensistasjoneier Ronny Stavenes.

Ronny Stavenes

SKJERPER SIKKERHETEN: Innehaver Ronny Stavenes vil nå ha enda mindre kontanter oppbevart i kassen for å minske ransfaren ytterligere.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Klokken 04.12 i natt våknet Stavenes av at ransalarmen gikk på mobiltelefonen hans. Kort tid etter fikk han vite at fire menn hadde gått inn på YX-stasjonen i Strandvegen på Vossevangen.

Tre av dem var væpnet med kniver, den fjerde hadde med seg en ladd revolver. Den ansatte fikk beskjed om å forholde seg rolig og åpne kasseapparatet.

– Blir ikke rik av å rane en bensinstasjon

– Totalt fikk de med seg 2700 kroner og noen pakker sigaretter. Så hvis de trodde de skulle bli rike av å rane en bensinstasjon, tok de skammelig feil. De sitter igjen med litt røyk og noen hundrelapper hver. Jeg blir oppgitt over dumskapen til disse guttene, sier innehaveren til NRK.

Ransmennene løper en enorm risiko for veldig beskjedne verdier

Torstein Schroeder, direktør i Virke

Mannen som var på jobb i natt får skryt for å ha opptrådt rolig og forsiktig under hele ranet.

– Han har det etter forholdene bra. Forhåpentligvis får han sove litt nå på formiddagen. Han vil også få tilbud om oppfølgning av fagpersonell, sier Stavenes.

Bensinstasjon på Voss ranet

INGEN SKADD: De fire ransmennene hadde dekket til både ansikt og sko da de ranet denne bensinstasjonen på Vossevangen natt til fredag.

Foto: Arne Hofseth

– Skremmende med skytevåpen i omløp

De fire gjerningsmennene antydes å være i slutten av tenårene eller i begynnelsen av tjueårene. Politiet har fortsatt ingen mistenkte.

– Vi har avhørt to personer som vi tror kan ha informasjon om saken. Disse har status som vitner, sier politiførstebetjent Jostein Skeie.

Han oppfordrer folk som har opplysninger om å melde seg til politiet.

De fire forsvant til fots etter ranet og gikk gjennom en undergang i retning jernbanestasjonen.

Stavenes sier han nå vil bedre sikkerheten ytterligere på bensinstasjonen for å unngå flere ran.

Torstein Schroeder

TROR BØLGEN GIR SEG: Direktør Torstein Schroeder i Virke tror ransbølgen i Hordaland er en tilfeldig og midlertidig oppblomstring.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Det skremmer meg at det er skytevåpen i omløp her i bygden, og at de blir brukt til slike ting. Så nå vil jeg iverksette tiltak for å bedre sikkerheten til de ansatte. Bedre kameraer og enda mindre penger i kassen. Kun slik får vi interessen for slikt til å gå ned, sier innehaveren.

Virke: – Knapt kontanter igjen

Det samme er budskapet fra direktør Torstein Schroeder i bransjeorganisasjonen Virke.

– Nå for tiden er det knapt nok kontanter igjen i kassene. Korthandelen har økt voldsomt siste tiåret, og i tillegg har nær sagt alle sikkerhetssystemer som gjør at kontanter blir satt inn i et safe som selv de ansatte ikke kan åpne, sier Schroeder.

– Ransmennene løper en enorm risiko for veldig beskjedne verdier. Politiet tar ran på ramme alvor, og straffenivået er også betydelig skjerpet, sier direktøren.

Han tror ransbølgen i Bergen og Hordaland er en tilfeldig og midlertidig oppblomstring, hvor smitteeffekt kan være en del av forklaringen

– De siste årene har vi sett en kraftig tilbakegang i antall ran av kiosker, bensinstasjoner og butikker, ikke minst i tidligere svært ransutsatte Oslo, så jeg er ikke bekymret. Dette vil nok gå over, tror direktøren.

Fire maskerte menn truet til seg penger fra YX-stasjonen i Strandavegen natt til fredag.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo