– Bergen får ikke mer penger

– Når regjeringen sier at de kommer med 383 millioner til kommunale rustiltak, er det en viktig opplysning de unnlater, mener Harald Schjelderup (Ap).

Harald Schjelderup

FÅR IKKE MER PENGER: Harald Schjelderup (H) mener både regjeringen og Bergen kommune fremstiller det som om det kommer mer penger til rustiltak uten at det egentlig gjør det.

Foto: NRK

Helseminister Bent Høie (H) reiste i dag til Bergen og Strax-huset for å legge frem de viktigste endringene av helse- og omsorgsbudsjettet for neste år.

Blant annet ble det klart at den blå regjeringen øremerker til sammen 383 millioner kroner til kommunale rustiltak i Norge. Den rød-grønne regjeringen tok vekk øremerkingen av store deler av dette beløpet i sitt forslag til budsjett.

Bent Høie

PÅ STRAX-HUSET: Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Det vil gi muligheter til å bygge opp bedre tjenester i kommunene. Det vil gjøre det mulig med flere mottakssenter i byene, slik som Straxhuset er. Det gjør ettervernet bedre, og gir en mer sømløs overgang fra avrusning til de kommunale etterbehandlingstilbudene, sa Høie da han la frem budsjettnyheten fredag formiddag.

– Unnlater en viktig opplysning

Høie kalte det et løft for dem «som sitter nederst ved bordet i helsetjenesten». Det får lederen for det største opposisjonspartiet i Bergen til å reagere.

– De sier så fint at det er øremerket penger til rustiltak, og spesielt til de store byene. Men regjeringen og helseministeren unnlater en viktig opplysning, nemlig at de øremerkede midlene finansieres gjennom kutt i kommunenes rammetilskudd, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret i Bergen, Harald Schjelderup, til NRK.

Ap-toppen reagerer også på at Bergen kommune presenterte nyheten på sine nettsider i dag uten å nevne at det kuttes i rammetilskuddet.

Tar saken opp lokalpolitisk

– Det er all grunn til å tro at den jevne bergenser oppfatter saken dithen at Bergen kommune nå kan øke satsingen på rustiltak ved at statsbudsjettets rustiltak styrkes. Men med mindre det blir vesentlige endringer i kommuneopplegget er dette et nullsumspill for Bergen, skriver Schjelderup i en e-post han har sendt til kollegene i bystyret og til media i dag.

Schjelderup understreker overfor NRK at han ikke har problemer med at Høie presenterte nyheten som han gjorde.

– Jeg skjønner at regjeringen vil presentere det slik, men det er viktig å få frem at det ikke bevilges mer penger til kommunene, sier han.