NRK Meny
Normal

– Andre er like forvirret som oss

SV og Venstre krever ny barnehageplass til barna som er kastet ut etter manglende foreldrebetaling. – Det er vanskelig å ta stilling til dette, svarer byråd Jana Midelfart Hoff (H).

Jana Midelfart Hoff

VET IKKE NOK: – Når vi vet litt mer om disse barna, kan vi nok konkludere, sier byråd Jana Midelfart Hoff (H).

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

SVs Oddny Miljeteig er blant flere som mener Bergen kommune raskt må gi ny plass til de 33 barnehagebarna som har blitt kastet ut på grunn av manglende foreldrebetaling.

Men over to uker etter at NRK først konfronterte oppvekstbyråd Jana Midelfart Hoff (H) med det som da var et mulig brudd på barnehageloven, og nå er fastslått å være ulovlig, sier hun at byrådet fortsatt ikke vet nok om saken.

– Jeg skjønner godt at Oddny Miljeteig engasjerer seg, for dette er jo en veldig trist sak. Men det er litt vanskelig for meg å ta stilling til det på stående fot. Vi vet ennå ikke nok om hvem disse barna er, og hva som på en måte har skjedd med dem – om de er ivaretatt av systemet eller ikke. Så det må vi nok se litt på, før vi tar en beslutning, sier Midelfart Hoff.

– Du er ikke avvisende til å tilby ny plass til barna som er kastet ut fra barnehagene?

– Det er vanskelig å være avvisende til det, men vi må først se hvem det vil gjelde, hva det vil koste oss, og eventuelt om det er andre hensyn vi må ta, sier oppvekstbyråden.

– Veldig viktig med en rask nasjonal avklaring

Midelfart Hoff sier hun er glad for at KS nå vil ta saken opp med Kunnskapsdepartementet.

– Vi ser jo at de andre storbyene sliter med det samme, og at de er like forvirret som vi er. Så det er veldig viktig å få en nasjonal avklaring raskt.

Dette er spørsmålene byråden vil ha endelig avklart:

  • Kan et barn miste barnehageplassen på grunn av manglende foreldrebetaling?
  • Skal et barn få plassen tilbake selv om kommunen har penger utestående i ubetalte barnehageregninger hos foreldrene?
  • Skal barna som har mistet plassen få ny plass ved suppleringsopptak, eller ved neste hovedopptak?

– Vi har fått delvis svar fra Fylkesmannen, men det er veldig viktig at KS tar dette opp. Vi har også satt kommuneadvokaten på saken. Når vi vet litt mer om disse barna, kan vi nok konkludere.

– Men det vil ta tid?

– Vi håper at det ikke tar for lang tid. Men nettopp fordi dette tydeligvis er veldig vanskelig juridisk, så er vi avhengig av veiledning fra sentrale myndigheter, sier Midelfart Hoff.

ALT OM SAKEN: Barn av dårlige betalere fratas SFO- og barnehageplass

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik