- Har fått interessante opplysninger

Politiet går gjennom mobiltrafikk og Autopass-data for å kartlegge hvem som var i området da tyver stjal 25 uerstattelige kunstverk fra muséet i Bergen lørdag.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

HER SLÅR DE TIL: I løpet av 90 sekunder er sjokkbrekket over.

Politiadvokat Laila Skeide

BER OM TIPS: Politiadvokat Laila Karin Skeide sier politiet vil ha tips om observasjoner i området mellom 4.30 og 5.30.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Tyvene visste nøyaktig hva de var ute etter. I løpet av halvannet minutt var det over. Profesjonelle tyver tok seg inn, knuste montere og stakk av med 25 antikke gjenstander fra kinasamlingen på Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Klokken var 5.20 da tyvene slo til. Politiet var opptatt med to bilbranner, som var meldt henholdsvis fem og ti minutter tidligere.

Har varslet Kripos

Søndag ettermiddag er tyvene fortsatt på frifot. Men politiadvokat Laila Karin Skeide ved Hordaland politidistrikt bekrefter at det er kommet tips i saken.

– Vi har fått noen opplysninger som er interessante, men jeg kan ikke si noe mer om hva som ligger i det, sier hun til NRK.no.

Bilbrann i Løbergsveien i Bergen

TO BILBRANNER: Politiet tror bilbrannen her i Løbergsveien og en ved Gamle Bergen har vært avledningsmanøvre.

Foto: Remi Bøe Presttun / Presttun Foto

Kripos er varslet om tyveriet, men politiet i Bergen har foreløpig ikke bedt om bistand i saken. Ifølge Skeide sjekker nå politiet alle mulige elektroniske spor, herunder mobildata og Autopass-passeringer, ikke minst med tanke på de to bilbrannene som fant sted i nærliggende bydeler kort tid før innbruddet.

En rekke andre bedrifter i området har også utlevert overvåkingsbilder som kan gi viktig informasjon.

– Tre kunstverk knust

På muséet har det gått mye tid med til å rydde og gjøre sikringsarbeid etter det brutale innbruddet. Ifølge direktør Erlend G. Høyersten ble ytterligere tre kunstverk knust under sjokkbrekket.

– Det er snakk om tre gjenstander av porselen. Vi skal nok klare å restaurere dem på en god måte, men de taper jo verdi når de er knust, sier Høyersten.

Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen

PLYNDRET TO GANGER: Tyver har slått til mot muséet i Nordahl Bruns gate to ganger. Første gang var i desember 2010.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Avfeier kritikk om sikkerheten

Lørdagens tyveri er det andre på drøyt to år. I desember 2010 ble rundt 40 gjenstander stjålet . Disse er fortsatt ikke kommet til rette .

– I dag står flere frem i lokale medier og kritiserer sikkerheten ved muséet. Hva er din kommentar til det?

Erlend G. Høyersten

AVFEIER KRITIKKEN: Direktør Erlend G. Høyersten ved Kunstmuséene i Bergen.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Vi har gjort mange store sikkerhetstiltak siden sist. Hva som ligger i det, kan jeg ikke kommentere. Den typen kunnskap skal ikke ut. Kritikken rettes uten at man har den nødvendige kunnskapen om hva som er gjort. Det er litt tidlig å begynne med halshugging allerede første døgnet etter tyveriet, sier Høyersten.

– Vårt system har fungert optimalt og etter målsetning. Men vi ser fra ran og tyverier fra andre høyt sikrede områder: Vil man inn, så kommer man inn. Jo høyere forsvar, jo hardere angrep, sier direktøren.

Vil ikke gjemme vekk kunsten

– Hadde det vært mulig å sikre gjenstandene bedre?

– Man kan jo selvfølgelig gjemme tingene helt vekk. Men da kan de like godt være i Kina. Kunstverk skal jo være tilgjengelige for folk, så det er en balansegang og et dilemma vi har fokus på hele tiden, sier Høyersten.

Verken direktøren eller politiadvokat Skeide ønsker å spekukulere i hvem som kan stå bak eller om kunstverkene nå er på vei ut av landet.

5. januar ble kinasamlingen i Bergen utsatt for innbrudd for andre gang. Her er NRKs reportasje om innbruddet i desember 2010.

ANDRE GANG: Kinasamlingen på Vestlandske Kunstindustrimuseum ble plyndret også i desember 2010. Her er NRKs reportasje fra den gang.