NRK Meny
Normal

- Politiets teori stemmer ikke

Tre utenlandske eksperter er kalt inn for å vitne i Vest Tank saken idag. De avviser alle tre politiets teori om årsaken til eksplosjonen i mai 2007.

Eksplosjon Sløvåg
Foto: Kåre Ness

I Nordhordland tingrett idag vil to kjemikere fra Tyskland og en ingeniør fra Nederland forklare seg om årsaken til eksplosjonen i Sløvåg. De er alle tre enige om at politiets teori og rapporten som ligger til grunn for den ikke kan stemme.

– Store mengder etanol og metanol var tilstede i tanken som eksploderte. Det var den direkte årsaken til eksplosjonen, sa den tyske kjemikeren Hans Stürmer i retten.

Kjemiker Hans Stürmer

Svovelforbindelser kunne ikke ha forårsaket eksplosjonen, sa den tyske kjemikeren Hans Stürmer

Foto: Synnøve Bakke

– De tre ekspertene har hver for seg utredet Vest Tank-saken. Vi har alle tre kommet til samme konklusjon uavhengig av hverandre, sa den andre tyske kjemikeren Gerd Göbel til NRK idag. Svovelforbindelsene kan umulig ha forsåket eksplosjonen alene.

Politiets rapport

I slutten av oktober 2007, la politiet frem en rapport selskapet Gexcon hadde laget på oppdrag fra dem.

Les om rapporten fra 31. oktober 2007: Dette forårsaket Sløvåg-ulykken

Les hele rapporten her: Gexcon-rapport

Rapporten konkluderte med at det var svovelforbindelser og et kullfilter som var årsak til eksplosjonen. Det viser seg imidlertid at rapporten var skrevet uten at det forelå analyser av prøver fra eksplosjonsområdet. Gexcon baserte sin rapport på et datablad eieren av produktet Trafigura, hadde levert til Vest Tank.

Resultat av analyser

I en ny hemmeligstemplet rapport fra Forsvaret forskningsinstitutt (FFI) har politiet nylig fått svar på analyser av prøvene fra området.

Michiel Makkee, Technical University of delft

Vitnet idag: 1. amanuensis ved det tekniske universitetet i Delft i Nederland.

Foto: Anette Berentsen / NRK

De viser at metanol, glykoleter og brom er tilstede i store mengder i restene på branntomten. I tillegg viser prøvene at det oktanforhøyende stoffet MTBE var tilstede i tanken.

– Ingen av disse stoffene hører naturlig hjemme i coker gasoline, og må derfor være tilsatt til produktet med vilje, sier 1. amanuensis Michiel Makkee fra det tekniske universitetet i Delft i Nederland.

Visste ikke noe

Vest Tank sier de ikke visste at det var metanol og MTBE tilstede da de tilsatte saltsyre på tanken som eksploderte. De kunne derfor ikke vite at dette ville sette igang en kjemisk reaksjon som ville føre til en eksplosjon.

– Aldri opplevd noe lignende

Overstyrmannen fra skipet Torm Thyra, Ole Reslow, vitnet også i retten i dag.

– Vi blandet det oktanforhøyende stoffet MTBE i coker gasoline før vi ankom Sløvåg.

I følge Vest Tank, fikk de aldri vite at lasten ombord Torm Thyra inneholdt MTBE. I følge databladet de fikk fra Trafigura var det kun coker gasoline ombord på Torm Thyra.

Les om skipet her: "Torm Thyra", IMO 9250488

Reslow kunne også fortelle at Torm Thyra fikk store problemer på denne turen. Den rensede coker gasoline var av så dårlig kvalitet at skipet Sara Viking som skulle overta deler av lasten nektet å ta denne om bord.

Bensinproduktet var svart og klumpete, og først etter et døgn med forhandlinger mellom Trafigura og skipet godtok Sara Viking lasten. Deretter gikk Torm Thyra til Paldiski i Estland der hun losset resten av coker gasolinen.

På vei ut Østersjøen skulle tankene vaskes, og da oppdaget mannskapet at det var dannet et bunnslam i tankene. Dette fikk de ikke ut før de tilsatte kjemikalier. Overstyrmannen forklarte at han aldri hadde opplevd lignende i løpet av sine 30 år til sjøs.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.