NRK Meny
Normal

– Denne elva vil nesten forsvinne

Slik kan du snart ikke se elva Vinda lenger. Nå ser det ut til at vassdraget skal legges i rørtunnel. Da forsvinner to tredjedeler av vannføringen.

Elvas venner ser på strykene

BEFARING: 19. oktober var Vindas Venner på tur til elva.

Foto: Vindas Venner

Det vil ikke Vindas venner la skje uten kamp. De har egen Facebook-gruppe. Og for ei drøy uke siden var elve-forkjemperne på utflukt til Vinda. Fremdeles kan turfolk i Øystre Slidre se elva leke seg gjennom landskapet i viltre stryk og fosser.

Men ikke mye lenger.

Norges vassdrags- og energidirektorat er nemlig positive til kraftverkutbygging i Vinda-vassdraget i Øystre Slidre.

– Vi vet det er bruk for fornybar energi. Men vi mener det er viktigere å ta vare på denne naturen enn å produsere enda mere kraft det ikke er behov for, sier Fred Kuyper i Naturvernforbundet i Valdres.

Kraftutbyggingen vil redusere vannstanden med to tredjedeler. Det blir altså bare en tredjedel av den opprinnelige vannføringen igjen i elva.

Strøm til 2800 husstander

Det er Øystre Slidre kommune, Clemens kraft og Skagerrak kraft som sammen ønsker å legge Vinda-vassdraget i en rørtunnel under bakken, fra Søre Vindin og ned i Heggefjorden. På den måten skal de produsere strøm nok til å dekke det årlige forbruket til 2800 husstander.

– Utbygging gir mye kraft, sier Rune Flatby, avdelingsdirektør i NVE.

Han mener fordelene av en utbygging er større enn de potensielt negative konsekvensene.

Mobiliserer

Ennå er det mye vann i Vinda

MINDRE¤: Her kan det bli mye mindre vann om det blir kraftutbygging.

Foto: Vindas Venner

Naturvernforbundet, DNT og andre med tilknytning til elva frykter for turområdet rundt elva.

Lars Søfteland, seksjonssjef i Skagerrak kraft, forstår bekymringen.

– Det blir litt mindre vann i elva i flere dager. Men flommen blir som før. Fortsatt vil Vinda være en veldig fin elv, sier han.

Elvas venner vil nå gjøre det de kan før å få Olje- og energidepartementet til å stoppe utbyggingen.

– Folk har skjønt hva som skjer nå, sier Kuypers.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fraråder Lillehammer-riving

    Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

  • Kjørte på anleggsbil

    To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

  • Fyrte opp ute på verandaen

    Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.