NRK Meny
Normal

NTG vil bruke Northug-saken i undervisningen

– Framtidige idrettsstjerner kan lære av andres feiltrinn, sier daglig leder Trond Hårberg ved Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer.

Trond Hårberg

Det er viktig å ha fokus på å skape gode holdninger og ansvarliggjøre elevene, mener Trond Hårberg, daglig leder ved NTG på Lillehammer.

Foto: NRK

Hårberg tror at Northug som forbilde har fått seg en stor knekk etter at han kjørte med promille og krasjet søndag morgen.

NTG-lederen mener at en idrettsprofil som kjører i fylla, kan ha en signaleffekt. Han sier at det er aktuelt å ta hendelsen med inn i undervisningen.

Må stå for egne valg

– Nå skal vi bruke hendelsen litt ekstra. I første omgang har vi et samarbeid med Norges Idrettsforbund og deres prosjekt «Av og til», hvor vi skal utarbeide case-diskusjoner om alkohol, som forhåpentligvis treffer elevene og kan bli virkemidler til å komme under huden på dem, forklarer han.

Northug

Petter Northug har fylt mange spaltemeter de siste dagene, etter at han kjørte i beruset tilstand.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hårberg forklarer at de har elever som om noen år, om ikke i Northug-klassen, kommer til hevde seg og bli forbilder for andre, og forhåpentligvis vil det være med å bevisstgjøre dem.

Temaet alkohol og idrett er en del av undervisningen ved toppidrettsgymnaset, uavhengig av hendelser som denne.

– Det er utrolig viktig, de må ta egne valg i større grad og til slutt skal de være voksne, ansvarsfulle folk som må stå for egne valg. Da tror vi det hjelper å snakke sammen, fylle på litt, slik at de har med seg mer enn de hadde med seg inn og fra foreldrene.

– Saken er overdrevet

I en brakkeby, opprinnelig satt opp til OL i 1994, holder NTG hus. Med utsikt utover byen og de fleste av nødvendige arenaer og treningsfasiliteter innenfor rimelig avstand.

I gangene strømmer elever på, flere av dem iført de særegne røde buksene, som vitner om at livet som elev på videregående er i ferd med å nærme seg slutten.

Sindre Tungesvik, Andreas Rivenes og Sigrid Kleveland

Andreas Rivenes, Sindre Tungesvik og Sigrid Kleveland er sisteårselever ved NTG.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Tre av dem er Sindre Tungesvik, Andreas Rivenes og Sigrid Kleveland. De forteller alle at de reagerte med skuffelse når de hørte om hendelsen.

– Det er synd, når man har hatt en så bra karriere og vært med å utvikle langrennssporten, at dette kanskje fort kan bli det man blir husket for, sier Rivenes.

Det er ikke fritt for at hendelsen har blitt gjenstand for diskusjon i gangene på skolen, men de fleste nok er enige om at saken er hausa opp, sier Tungesvik.

– Fyllekjøring er ikke greit, men det hadde ikke blitt slått opp like stor om det var noen andre som fyllekjørte. Saken blir overdrevet fordi han er kjent.

– Ikke utilgivelig

At Northug skal straffes for promillekjøring er de enige om, men i likhet med flere andre offentlige personer, mener de saken rammer ham ekstra som person, på grunn av all hetsen.

– Det er ikke greit, men samtidig er det ikke utilgivelig å kjøre i fylla. Alle kan gjøre feil og det bør respekteres, sier Kleveland.

Langrennsstjernen er en inspirasjon for de tre idrettselevene, uavhengig av hendelsen i helga.

– Han shower riktignok mer enn mange andre, men han legger ned masse arbeid og innsats i karrieren, sier Rivenes.

NTG Lillehammer

Promillekjøringen har blitt mye diskutert i gangene på NTG på Lillehammer.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.