NRK Meny
Normal

NTG vil bruke Northug-saken i undervisningen

– Framtidige idrettsstjerner kan lære av andres feiltrinn, sier daglig leder Trond Hårberg ved Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer.

Trond Hårberg

Det er viktig å ha fokus på å skape gode holdninger og ansvarliggjøre elevene, mener Trond Hårberg, daglig leder ved NTG på Lillehammer.

Foto: NRK

Hårberg tror at Northug som forbilde har fått seg en stor knekk etter at han kjørte med promille og krasjet søndag morgen.

NTG-lederen mener at en idrettsprofil som kjører i fylla, kan ha en signaleffekt. Han sier at det er aktuelt å ta hendelsen med inn i undervisningen.

Må stå for egne valg

– Nå skal vi bruke hendelsen litt ekstra. I første omgang har vi et samarbeid med Norges Idrettsforbund og deres prosjekt «Av og til», hvor vi skal utarbeide case-diskusjoner om alkohol, som forhåpentligvis treffer elevene og kan bli virkemidler til å komme under huden på dem, forklarer han.

Northug

Petter Northug har fylt mange spaltemeter de siste dagene, etter at han kjørte i beruset tilstand.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Hårberg forklarer at de har elever som om noen år, om ikke i Northug-klassen, kommer til hevde seg og bli forbilder for andre, og forhåpentligvis vil det være med å bevisstgjøre dem.

Temaet alkohol og idrett er en del av undervisningen ved toppidrettsgymnaset, uavhengig av hendelser som denne.

– Det er utrolig viktig, de må ta egne valg i større grad og til slutt skal de være voksne, ansvarsfulle folk som må stå for egne valg. Da tror vi det hjelper å snakke sammen, fylle på litt, slik at de har med seg mer enn de hadde med seg inn og fra foreldrene.

– Saken er overdrevet

I en brakkeby, opprinnelig satt opp til OL i 1994, holder NTG hus. Med utsikt utover byen og de fleste av nødvendige arenaer og treningsfasiliteter innenfor rimelig avstand.

I gangene strømmer elever på, flere av dem iført de særegne røde buksene, som vitner om at livet som elev på videregående er i ferd med å nærme seg slutten.

Sindre Tungesvik, Andreas Rivenes og Sigrid Kleveland

Andreas Rivenes, Sindre Tungesvik og Sigrid Kleveland er sisteårselever ved NTG.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Tre av dem er Sindre Tungesvik, Andreas Rivenes og Sigrid Kleveland. De forteller alle at de reagerte med skuffelse når de hørte om hendelsen.

– Det er synd, når man har hatt en så bra karriere og vært med å utvikle langrennssporten, at dette kanskje fort kan bli det man blir husket for, sier Rivenes.

Det er ikke fritt for at hendelsen har blitt gjenstand for diskusjon i gangene på skolen, men de fleste nok er enige om at saken er hausa opp, sier Tungesvik.

– Fyllekjøring er ikke greit, men det hadde ikke blitt slått opp like stor om det var noen andre som fyllekjørte. Saken blir overdrevet fordi han er kjent.

– Ikke utilgivelig

At Northug skal straffes for promillekjøring er de enige om, men i likhet med flere andre offentlige personer, mener de saken rammer ham ekstra som person, på grunn av all hetsen.

– Det er ikke greit, men samtidig er det ikke utilgivelig å kjøre i fylla. Alle kan gjøre feil og det bør respekteres, sier Kleveland.

Langrennsstjernen er en inspirasjon for de tre idrettselevene, uavhengig av hendelsen i helga.

– Han shower riktignok mer enn mange andre, men han legger ned masse arbeid og innsats i karrieren, sier Rivenes.

NTG Lillehammer

Promillekjøringen har blitt mye diskutert i gangene på NTG på Lillehammer.

Foto: Silje Josten Lien / NRK