NRK Meny
Normal

Verdens beste longboardere til Lillehammer

For første gang skal verdenscupen i longboard arrangeres i Norge. Det skal skje i en teknisk vanskelig og svært rask bakke i Lillehammer.

Longboardkjørere i Lillehammer

EN RÅ BAKKE: Slik så det ut da NM i longboard gikk av stabelen i sommer. Verdenscupen skal avholdes i den samme bakken på Lillehammer den andre helgen i juli 2015.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Longboard er et rullebrett man kan kjøre fort med, og i konkurransene er det rett og slett om å gjøre å komme først ned bakken. Verdenscupen skal gå i den samme bakken der man tidligere har arrangert NM.

– Det betyr veldig mye for oss å få verdenscupen til Norge. Da får vi muligheten til vise oss litt mer fram innenfor det internasjonale miljøet. Vi har også lyst til at folk skal trekkes til det vi gjør i Norge, sier Sam Priestley.

Han er Race Director i selskapet TMI Skateboarding som er med som arrangør av de fleste longboardkonkurranser i Norge.

– En helt rå løype

Priestley sier at verdenscupkonkurransene skal avholdes på Lillehammer den andre helgen i juli 2015. Bakken er den såkalte VIP-veien som i bratte kast slynger seg ned mot byen rett ved siden av Lysgårdsbakkene.

– Den bakken er rett og slett rå. Den er bratt og rask, og så ligger den veldig flott til i en by som er veldig glad i sport. Vi følte at det var et riktig sted å ha konkurransen, sier Priestley.

Norge har tidligere arrangert kvalifiseringer til verdenscupen, men aldri en egen omgang av verdenscupen.

Etter innledende runder, der deltakerne kjører hver for seg for å sette en tid, er det utslagssomganger med fire og fire kjørere. Alle kjørere må ha helhjelm og godkjent skinndress.

Ikke en veldig farlig sport

De største miljøene med longboardkjørere finnes i Canada og USA. Flere av disse kjørerne kommer til Europa når det er store konkurranser.

Sam Priestley forteller at norske og svenske kjørere har hevdet seg ganske godt de siste årene.

– Vi har hatt nordmenn som har ligget blant de 10 beste de siste årene. Spesielt Torbjørn Sunde har klart å hevde seg godt. Hver gang amerikanerne kommer hit, så blir de ganske overrasket over at de ikke slår oss så lett, forteller han.

I opp mot 100 kilometer i timen raser konkurrentene på de lange brettene ned vegen.

HØY FART: Se video fra NM-konkurransene i longboard som ble arrangert i Lillehammer i juli 2014.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK