NRK Meny
Normal

Velsignet kylling

I Elverum ligger det eneste kyllingslakteriet i Norge som er godkjent av islamsk råd. Her velsignes over 10 000 kyllinger i uka.

Halal-slakting av kylling

Alkari Assimirou er en av de fire som har jobben med å velsigne kylling på Nortura i Elverum.

Foto: Simen Sveen / NRK

Ahmed Arraoui er en av fire muslimer som hver mandag velsigner godt over 10000 kylling på Norturas kylling-slakteri i Elverum. Med hender dekt av blå gummihansker berører han hver eneste kylling mens han sier «Allahu Akbar».

Strenge krav

Det er strenge regler for hva muslimer kan spise, og for at kyllingen skal kunne havne i den tillatte kategorien, må den slaktes på en spesiell måte. Først bedøves kyllingen med gass så den sovner, så blir de hengt opp i et samlebånd, og får hver sin berøring og velsignelse før de ender livet.

– Hvis vi ikke gjør det på denne måten kan ikke muslimer spise kyllingen. Derfor er det viktig at vi som har jobben tar den svært alvorlig, sier Arraoui.

Andre ting som vektlegges er at den som utfører velsignelsen må være helt ren, og at han er sterkt troende. Det er rundt 20 muslimer som jobber på Nortura i Elverum, men Arraoui og tre andre er de eneste som er godkjent av islamsk råd til å ta ekstrajobben med å gi kyllingen en siste bønn.

Godkjent av muslimsk råd

Knut Morten Evensen

Knut Morten Evensen forteller at ikke hvem som helst kan velsigne kyllinger på Nortura.

Foto: Simen Sveen / NRK

– Alle dyrene skal ha hjerteaktivitet når de velsignes, og vi har gjort det vi kan innenfor norsk lov for at disse reglene skal kunne overholdes, sier logistikkansvarlig ved Nortura i Elverum, Knut Morten Evensen.

Han kan fortelle at all kylling som blir slaktet på halal-måten blir merket som godkjent fra muslimsk råd, som forteller at maten er godkjent for muslimer.

Evensen tror at fremtiden for halal-produkter er lys. Det finnes allerede halal-hamburger og halal-frossenpizza, men foreløpig er produktene bare å få kjøpt i Oslo.

– Vi har ikke kommet helt dit vi ønsker enda, målet er jo å få produktene ut i hele landet. Vi blir stadig kontaktet av muslimer som ønsker flere halal-produkter, men det handler om å finne de rette kanalene ut, avslutter Evensen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trafikkuhell E6 ved Espa

  Det har vært et trafikkuhell på E6 ved Espa i retning mot Gardermoen. Det er redusert fremkommelighet. Nødetater er på veg

 • Juleribbe til innsatte i Nederland

  Kongsvinger fengsel lager juleribbe og sender til innsatte fra Norge som sitter i fengsel i Nederland. For tredje året på rad sikrer de at norske innsatte som soner i utlandet får juleribbe med sprø svor. Maten blir flysendt fra Gardermoen.

  Lager ribbe til fanger i norsk fengsel i Nederland
  Foto: Ann-Kristin Mo / NRK
 • Hamar skal kutte bilbruk i sentrum

  Bilbruken i Hamar skal kuttes fram mot 2030. Det skal legges til rette for syklende og gående, bildeling og at flere skal kunne kjøre sammen. I følge HA er Hamar kommune nummer to i landet med et eget klimabudsjett, etter Oslo.