Veisituasjonen i flommen: E16 fortsatt stengt, E6 og riksvei 3 åpen

E6 ble åpnet for full trafikk lørdag kveld, mens E16 ved Kongsvinger fortsatt er stengt. Riksvei 3 gjennom Østerdalen åpnet søndag.

Flomvoll på E6 ved Fåvang

VOLL: Denne flomvollen på E6 ved Fåvang ble bygget som vern mot vannet ved inngangen til helga. Den har holdt god stand, og blir stående til flomfaren er over.

Foto: Jorun Vang / NRK

Riksvei 3 ble åpnet klokken 12.30 søndag, etter å ha vært stengt i flere dager på grunn av flom.

E6 ble åpnet for all trafikk ved Fåvang i Gudbrandsdalen lørdag kveld. Vegen var stengt for personbiler fra lørdag morgen på grunn av flom. Nå er vannet i Lågen og sideelvene på retur, og vegen er åpen for alle typer kjøretøy.

Vegvesenets oversikt over stengte veier finner du her.

Dronebilde av E6 sør for Fåvang

E6: Mye vann på E6 ved Fåvang lørdag 12. mai. Vannet har nå trukket seg noe tilbake ved Fåvang, og veien er åpen for alle typer kjøretøy.

Foto: Geir Randby / NRK

Fortsatt flomvoll på E6 ved Fåvang

– Jordvollen som Vegvesenet har bygget langs vegbanen på E6 for å holde flomvannet ute må ligge der ei stund til, opplyses det om i ei pressemelding.

Det er derfor nedsatt fartsgrense til 50 km i timen på den cirka to km lange strekningen sør for Fåvang. Vegvesenet opplyser om at det er viktig at trafikantene holder fartsgrensen og kjører forsiktig. Vegbanen er smalere enn normalt pga. jordvollen.

Flere mindre veier er fortsatt stengt eller har redusert framkommelighet på grunn av flom:

  • Ev 16 Kongsvinger - Masterud, på strekningen Kløfta - Riksåsen (Riksgrensen): Stengt på grunn av flom. Omkjøring er skiltet.

  • Fv 719 Auma stasjon, på strekningen Auma - Auma stasjon, stengt pga flom.
  • Fv 319 Brunlaug, forbindelsesveg, på strekningen Brunlaug - Bessrud: Redusert framkommelighet på grunn av flom.
  • Rv 2 Norhov - Roverud, på strekningen Kongsvinger - Flisa, stengt på grunn av flom.
Flom i Glomma, E16 stengt

OVERSVØMT: E16 er fortsatt stengt ved Kongsvinger på grunn av flom i Glomma. Det er nå varslet at flommen er på tilbakegang i de øvre vassdragene, men at både Mjøsa og nedre deler av Glomma vil stige de kommende dagene. Bildet er tatt onsdag 09.05.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

NVE: – Fremdeles mye vann

– Det er fremdeles mye vann, slik det har vært i noen dager nå. I elvene har det stort sett kulminert, bortsett fra nedre del Glomma. Det går også for fullt ut fra Mjøsa, sier vakthavende hydrolog hos NVE Knut Ola Aamot.

NVE holder fortsatt høy beredskap etter de siste dagenes flomhendelser, men har nedgradert flomfaren i Buskerud, Oppland og Hedmark til oransje nivå. Oransje er faregrad tre av fire.

Selv om vannstanden nå stort sett går ned i elvene, vil det trolig stige i innsjøene. Aamodt tror det vil ta et par dager før vannstanden begynner å gå ned mot det normale i innsjøene.

– I Mjøsa skjer vel det rundt 19. eller 20. mai, og det blir noe tidligere enn det i Drammensvassdraget. Det tar vel tre eller fire dager før vannivået synker i Tyrifjorden, og det går nok litt raskere enn det i Krøderen og Sperillen.