NRK Meny
Normal

Orker ikke lyden av spikerpistolen

Magnus Stenseth skulle vært i praksis som tømrer nå. Men traumene etter terroren på Utøya tvinger ham til å finne seg et annet yrke.

Magnus Stenseth

Magnus Stenseth utdanner seg til snekker, men nå orker han ikke lydene på byggeplassen mer og må finne et nytt yrke.

Foto: Harald Christian Eiken

– Det er et smell. Selv om jeg vet oppe i hodet, at det bare er en spikerpistol, så er det sånn at kroppen reagerer på en annen måte enn du kanskje tror.

Terroren på Utøya den 22. juli har snudd opp ned på alt, for alle som var der.

19 år gamle Magnus Stenseth fra Elverum flyktet for livet da drapsmannen skjøt rundt seg. Han overlevde. Men reaksjonene i etterkant er mange.

Minner om skudd

Magnus Stenseth

AUF-leder Magnus Stenseth gir opp drømmen om å bli snekker.

Foto: Harald Christian Eiken

Og nå tvinger traumene ham til å gi slipp på drømmen om å bli snekker. Lyden av spikerpistolene på byggeplassen er for utmattende. Det minner for mye om skuddene på Utøya.

– Selv om jeg ikke tenkte over det, så gjorde lydene at jeg gikk og spente meg hele dagen. Jeg var helt utslitt når jeg kom hjem,og da kjente jeg at dette her, er ikke noe jeg klarer å drive med lenger, sier Magnus Stenseth.

Se TV-reportasjen med Magnus Stenseth her:

Video Utøya-offer må skifte yrke

Reporter: Arne Trolldalen. Foto/redigering: Harald Christian Eiken.

Han syns også at han har mistet litt av gløden for yrket, etter alt som har skjedd det siste året. Så da måtte han finne seg noe annet å gjøre.

I tillegg har han problemer med den ene skuldra, som har vært vond siden han møtte legge på svøm for å flykte fra drapsmannen på Utøya.

Bytter til helse- og sosialfag

Magnus Stenseth

Magnus Stenseth bytter ut byggeplassen med helse og sosialfag.

Foto: Harald Christian Eiken

I samråd med lege og skolerådgiver har han nå bestemt seg for å begynne med helse- og sosialfag i stedet.

– Muligens kan jeg bli barne- og ungdomsarbeider. For jeg liker å jobbe med folk. Eller eventuelt ambulansesjåfør, for det er også litt praktisk. Jeg må ha noe praktisk i bånn og så får jeg heller gå videre senere, sier Magnus Stenseth.

Men først og fremst vil han jobbe med politikk. Det skal ikke terroren på Utøya ta fra ham.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK