NRK Meny
Normal

Truffet av lyn i klatrepark

En 15-åring fikk nærkontakt med høy spenning da han holdt i to vaiere da lynet slo ned. Gutten fikk seg en kraftig støkk, men kom unna uten fysiske skader.

Torstein Bjørgen

Guide Torstein Bjørgen viser hvor 15-åringen var da lynet traff.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

I Brimiland Klatrepark i Vågå ble en 15 år gammel guide skadet i et lynnedslag tirsdag denne uka. Irene Ekren Gundersen er mor til 15-åringen. Hun sier han har vært gjennom en grundig legesjekk der det ble slått fast at han ikke var kommet fysisk til skade.

– Han holdt i begge vaierne så strømmen har gått rett gjennom ham. Han har fått seg en skikkelig støkk, men er ellers i fin form.

– Gnistret i vaiere

De ansatte i parken måtte evakuere gjestene da det kraftige tordenværet begynte.

– Dette er en situasjon som oppstår svært sjelden, men vi har gode rutiner for slike hendelser. Gjestene beholdt roen, så evakueringen gikk greit, sier guide Torstein Bjørgen.

Kristine Berg var i parken med familien da uværet begynte. Hun forteller at de hadde blitt informert om tordenværet og at parken måtte stenges.

– Det kom et skikkelig brak og mannen min så det gnistret i vaierne. Jeg har fått veldig respekt for lyn etter dette, forteller Berg.

Familien Berg i Brimiland

Kristin Berg sier hun har fått respekt for lynet etter opplevelsen.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

– Ta forholdsregler

Meteorolog John Smits mener lynet ikke har hatt en direkte treff i gutten, men at det har blitt ledet gjennom ham.

– Hadde det slått rett ned i ham er jeg redd det ikke hadde gått like bra. Men det har nok slått ned i bakken i nærheten og sannsynligvis blitt ledet videre av strømledende materiale. Jeg vil tro det var vaiere i bakken, og da er veien kort til de han holdt i.

Han mener man må ta klare forholdsregler når tordenværet er på vei og ha klare råd om hvor man ikke bør være når det smeller.

– Det beste er å ikke være det høyeste punktet i terrenget. Hold deg unna strømførende materiale som er i kontakt med bakken. Er man ute i båt uten lynavleder bør man komme seg til land.

John Smits

Meteorolog John Smits mener det er lurt å være føre var når uværet kommer.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Store skadesummer

I fjor måtte forsikringsselskapene punge ut med 225 millioner kroner i skadeerstatning etter lynnedslag. I andre kvartal i år er det meldt om 1500 skader og en utbetaling på 48 millioner kroner.

– Heldigvis er det ytterst få hvert år som blir truffet av lynet. Hvert år er det kanskje 100 000 lyn som treffer bakken med juli som den mest aktive måneden. Ser man på statistikken er det i snitt mindre enn én i året i Norge som blir truffet av lyn og dør. Men lynet kan gjøre store materielle skader og det er lurt å prøve å beskytte seg mot det, sier Smits.