Hopp til innhold

Nå er det høysesong for branner etter lynnedslag

I et normalår registreres litt over 100 000 sky-til-bakke-lyn i Norge. Cirka 45 000 av dem skjer i juli, mens det er rundt 18 000 i august. – Vi må ha respekt for lynet, sier branninspektør.

Lynnedslag sett fra Bogen i Steinkjer den 4. august

Sommeren er den tiden på året med klart flest lynnedslag. Her er et tidligere bilde fra Steinkjer.

Foto: Frode Hennøen

– Statistisk har juli flest lynnedslag. Det er lurt å sikre seg og plugge ut før du drar på ferie, sier statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Hver tredje nordmann har fått ødelagt elektrisk utstyr av lyn og torden, viser tall fra IF skadeforsikring. Det koster samfunnet store summer. 2014 var «tidenes lyn-år» ifølge lynregistreringssentralen og 483,5 millioner kroner ble utbetalt i erstatning, fordelt på 18.410 skader.

Skader etter lynnedslag dekkes om du har en innbo- eller boligforsikring. Skulle fryseren ryke, erstattes også innholdet.

– De fleste skader og branner som skyldes lynnedslag kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern. Har du ikke det bør du plugge ut alle støpsler, med unntak av fryser og kjøleskap før du reiser, sier Yngve Høvig, som er skadesjef i Frende Forsikring, i en pressemelding.

– Vanskelig å gardere seg mot lynnedslag

Fredag rykket brannvesenet ut til en brann på Rindfjellet ved Sjøåsen i Namdalseid. Lynet slo ned på toppen av fjellet, og startet en brann med et omfang på 20 ganger 30 meter.

– Når lynet slår ned på et fjell på den måten er det helt umulig å gardere seg mot det, sier branninspektør i Brannvesenet Midt IKS, Roger Johnsen.

Brannen var langt unna bebyggelse, og brannmannskapet fikk slukket den før den spredde seg. Andre ganger kan det gå langt verre.

– Det verste som kan skje er at lynet slår ned i et hus. Da går det utrolig fort og det blir veldig farlig.

Roger Johnsen

Roger Johnsen er branninspektør i Brannvesenet Midt IKS.

Foto: Brannvesenet Midt IKS

Høye bygninger som kirker har lynavledere. Det er også en mulighet for private med høye bygninger.

– Å skaffe en lynavleder er nok lurt hvis du har høye bygninger på tomten din. Men det er vanskelig å gardere seg totalt mot det, sier Johnsen.

– Må ha respekt for lynet

Lynnedslag skjer oftest i innlandet. I løpet av ett døgn i juni ble det registrert 12 skogbranner i Hedmark, Østfold og Buskerud, alle i sammenheng med kraftig tordenvær.

– Det er Sør- og Østlandet og faktisk Finnmarksvidda som er mest utsatt for tordenvær om sommeren, og da spesielt i innlandet, men vi registrerer også skader etter lyn og torden langs kysten, sier Høvig i en pressemelding.

Selv om Trøndelag ikke er det mest utsatte området for tordenvær, er det viktig å være obs på at det kan skje.

– Man må ha respekt for lynet. Det kan treffe når som helst. Vi er godt bemanna i hele Trøndelag, også om sommeren. Vi hjelper hverandre når det skjer ting, sier Johnsen.