Tre-doblet medlemstallet etter 22/7

AUF i Oppland har fått 350 nye medlemmer, mens Hedmark har økt med 200. En av de 350 nye i Oppland er Tuva Sofie Tveiten.

Tuva Sofie Tveiten

Tuva Sofie Tveiten er nytt medlem i Valdres AUF.

Foto: Sigrid Havig Berge

De politiske partienes ungdomsorganisasjoner vokser etter terrorangrepet 22/7. På landsbasis har de største organisasjonene tilsammen fått rundt 8.500 nye medlemmer. AUF har økt mest med 3.000.

Video Valgseier til AUF

Valgseier til AUF

I sympati, eller...

I Oppland har AUF tredoblet sitt medlemstall siden terrorangrepet, mens AUF i Hedmark har økt med omlag 200 medlemmer.

– Det kan jo hende at noen har meldt seg inn i sympati, mens andre kanskje har tenkt på det lenge, men bestemte seg etter 22/7.

Det sier Tuva Sofie Tveiten som nylig meldte seg inn i Valdres AUF. Hun har gjort som over 350 andre ungdommer i Oppland ette 22.juli. Men Tuva Sofie sier at terrorangrepet ikke er grunnen til at hun har meldt seg inn.

– Nei, dette er noe jeg har tenkt på lenge. Det var venner jeg fikk da jeg bodde på Svalbard, som fikk meg interessert i AUF. Da vi flyttet hjem igjen, og jeg fikk vite hvem som var med her, ville jeg meldte meg inn. Og jeg skal ikke bare være støttemedlem.

Ikke bare AUF

I Hedmark har rundt 200 nye meldt seg inn i AUF etter 22/7.

– Det er en mye større økning enn vi pleier å ha i forbindelse med valg, sier leder i Hedmark AUF, Magnus Stenseth.

Magnus Stenseth

Leder i Hedmark AUF, Magnus Stenseth.

Foto: Aud Ingebjørg Barstad / NRK

Også på landsbasis har AUF økt medlemstallet. Før terroangrepet var det omlag 10.000 AUF'ere i hele landet. Etter terroren har det kommet til 3.000 nye ungdommer.

Men også dei andre store politiske ungdomsorganisasjonene melder om stor medlemsvekst. Tilsammen har de mottatt rundt 8.500 innmeldinger.

Har våknet

Silje Grytten i AUF sentralt tror ungdommen har våknet.

– Jeg tror ungdommen i Norge har opplevd at demokrati er noe de ønsker å delta i, og at et ungdomsengasjement er blitt vekket etter 22/7.

Selv om det er vanlig at medlemstallet øker i forbindelse med valgkamp, er økningen i år unik. Fylkessekretær i Oppland AUF, Ine Lindalen, tror valgtorget som ble arrangert i stedet for skoledebatten hadde mye å si.

– Elevene synes skoledebatt er kult, hører på den og går ut igjen. I år har vi ikke hatt den muligheten. Har de hatt spørsmål, har de kommet til oss. Hvis vi merker at de deler våre synspunkter, spør vi om de er interessert i å melde seg inn, sier Lindalen.