Hopp til innhold

To har tilstått ulovlig ulvejakt

Fem uker etter pågripelsene i ulvesaken: To elverumsjegere har tilstått. Og en siktet Ap-politiker fra Engerdal løftes fram som bindeleddet mellom de andre 10 jegerne i Trysil og Elverum som er siktet for ulovlig ulvejakt.

Ulv skutt i Engerdal

Denne ulven ble skutt i lovlig jakt. Ifølge siktelsen mot fem jegere i Hedmark skal de ha skutt mot en ulv uten å treffe den.

Foto: Bjørnar Johnsen, Engerdal Fjellstyre

Tirsdag 8. april. Økokrim og politiet i Hedmark er klare. Etter lang tids overvåking og telefonavlytting slår de til. 70 tjenestefolk deltar i aksjonen der 12 jegere fra Elverum, Åmot, Stor-Elvdal, Engerdal og Trysil blir pågrepet og siktet for organisert ulovlig ulvejakt.

Boligene deres blir ransaket. Politiet tar med seg datamaskiner og mobiltelefoner. Hos tre av jegerne er våpen ikke forsvarlig oppbevart. Hos en finner de brukerutstyr for narkotika. Siktelsen mot storelvdølen frafalles.

Politiets første forsøk på å komme den ulovlige jakten på den fredete ulven til livs er i gang for alvor. Annenhver ulv blir drept i ulovlig jakt, mener forskerne. Alle vet at noen skyter ulv ulovlig.

Har de dem nå?

Strandbygda 14. – 15. mars 2014

Fem jegere fra Elverum jakter flere ulver i eller nær Strandbygda i Elverum. Det mener i alle fall politiet. I siktelsen mot de fem heter det at:

«Jegerne avfyrte flere skudd mot flere ulver på 300–400 meters avstand, men traff ikke».

I siktelsen står det også at fellingsforsøket «skjedde som ledd i aktivitetene til en organisert ulvejegergruppe ....» Det er dette som gjør at den såkalte mafiaparagrafen, den om organisert kriminalitet, er tatt i bruk. Den gir hardere straff. Og politiet flere etterforskningsmidler, blant annet telefonavlytting.

To jegere har nå tilstått at de har vært med på denne jakten. Den ene, en 47 år gammel mann fra Elverum, er også siktet for å ha skutt en ulv i Åmot en måned senere, den 14. mars. Dette har han erkjent, men hevder han trodde ulven var en rev. 47-åringen framstår som sentral i Elverums-gruppa.

Slettås i Trysil vinteren 2012–2013

Alfahannen i Slettås-flokken er sporløst borte.

Er den skutt? Økokrim mener det. For å finne jegerne starter de telefonavlytting av flere tryslinger. Noen av dem har på Facebook gitt sterke uttrykk for hva de mener om rovdyrpolitikken i Norge.

8. april i år siktet de fire jegere fra Trysil og en fra Åmot for å ha jaktet på og drept ulven en gang i løpet av vinteren 2012–2013.

Ingen av dem erkjenner ulvejakt. Ulven er ikke funnet.

Slettås-flokken på Osensjøen

Tre ulver fra Slettås-flokken ved Osensjøen.

Foto: Arne Nævra/Torgeir B. Lande / NRK

Politiet har ikke villet si hva som er sagt i telefonsamtalene de har avlyttet. De har heller ikke sagt hva de har funnet på de siktedes datamaskiner.

En av de siktede, 33 år gamle Stian Svingen, var også siktet for å ha skutt en «vargtass» I en sms til en svensk venn som en dag spurte hvordan jakta gikk, svarte han at det bare ble en vargtass på han. Vargtassen var ingen ulv, men et stearinlys med ulvebilde på. Siktelsen ble frafalt.

– Jeg har aldri skutt noen ulv, sier Svingen.

Politiet mener det. De mener fem jegere fra Trysil og Åmot har deltatt i fellingen av alfahannen i Slettås. Og de mener altså fem jegere fra Elverum står bak et forsøk på ulovlig felling i Elverum året etter.

Og de mener det er en forbindelse mellom gruppene:

Den 44 år gamle jegeren og Ap-politikeren Svein Ove Nordsveen fra Engerdal.

Engerdølen

Politiet mener Nordsveen skal ha medvirket til forsøk på felling av ulv:

«..ved å følge opp, oppfordre til og forsøke å skaffe deltagere til utført ulvejakt»,

som det står i siktelsen.

– Jeg er i ferd med å bli offer for et justismord, sier Nordsveen i et intervju i Østlendingen 8. mai. – Jeg har aldri oppfordret til eller vært med på ulovlig ulvejakt, sier han.

Det mener altså politiet. Og Nordsveen har sjøl fortalt at han i avhør har fått avspilt telefonopptak, der han knyttes til forsøket på ulvejakt i Strandbygda 14. – 15. februar. Han bekrefter at han fikk henvendelse om at det var ulver der, men sier han ikke deltok i noen jakt, og at han ikke ville ha vært med på noen jakt.

Han forteller at han senere fikk vite at det hadde vært jakt.

Jaktforsøket 14. – 15. februar ble politiet først klar over dagen etter at det hadde pågått, skriver Østlendingen. Da fanger de det opp i avlyttingen av trysiljegerne som er siktet for å ha skutt Slettås-hannen. Da dukker også navnet til den 47 år gamle jegeren fra Elverum opp. Fra 17. februar blir også han telefonavlyttet.

Det leder til den første pågripelsen, 14. mars 2014.

Åmot natt til og dag 14. mars

Natt til fredag 14. mars er den nå siktede 47-åringen fra Elverum på jakt i Åmot. Han skyter en ulv. Til politiet har han senere forklart at han var på revejakt, at han hadde lagt ut åte, og at han trodde det var en rev han skjøt.

Ifølge politiadvokat Henning Klauseie ringer så 47-åringen en pensjonert politimann fra Elverum tidlig om morgenen, og ber om hjelp til å kvitte seg med kadaveret. Politimannen møter opp med en presenning, de pakker ulven inn i den og flytter ulven til en låve lenger vest i Åmot. Der finner politiet den på ettermiddagen.

Henning Klauseie

Flere kan bli siktet etter ulvefellingen i mot 14. mars, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

For politiet har hørt om ulveskytingen fra 47-åringens avlyttede telefon. Ifølge politiet ringte han mange personer og ba om hjelp. Så langt er den pensjonerte politimannen siktet for å ha hjulpet til å gjemme ulven, men flere andre kan også bli siktet i saken, sier Klauseie.

De to ble pågrepet på ettermiddagen av bevæpnet politi.

– Vi trodde de var i skogen fremdeles og hadde våpen med seg, sier Klauseie. 47-åringen ble raskt sluppet fri.

Og tatt på nytt 8. april.

Da sammen med 11 andre, fire av dem jegere fra Elverum. Kjennskapen til dette miljøet skal ha kommet fra avlyttede samtaler mellom 47-åringen fra Elverum og Ap-politikeren fra Engerdal.

Ifølge Klauseie skal flere jegere i Strandbygda ha forsøkt å få til enda et jaktforsøk på ulv en gang i tidsrommet mellom jakta 14.–15. februar og 15. mars.

Men det er tvilsomt om planleggingen kom så langt at det er straffbart, sier politiadvokaten.

– Men de tilhørte det samme miljøet, og det viser at de snakket sammen om ulvejakt, sier han.

Alt til Økokrim

Det er politiet i Hedmark som etterforsker ulvefellingen i Åmot 14. mars. Økokrim etterforsker jaktforsøket i Strandbygda 14. – 15. februar, og det mener er ulovlig felling av den forsvunne Alfa-hannen i Slettås vinteren 2012–2013.

Når politiet er ferdig med Åmot-saken skal den overleveres Økokrim.

I løpet av juni kommer sannsynligvis de endelige tiltalene.

Da, og under rettssaken, vil politiet måtte legge fram detaljer fra avhørene, fra telefonavlyttingen og fra det de eventuelt har funnet på mobiltelefoner og i datamaskiner som styrker siktelsene om ulovlig ulvejakt.