NRK Meny
Normal

Tiltalte sendte tusenvis av meldinger til hvert barn

GJØVIK TINGRETT (NRK): Politiet fortalte retten i dag om de omfattende beslagene som ble gjort hos den tiltalte læreren fra Vestoppland. Spesialetterforsker Henrik Ringen brukte fem uker på å gå gjennom alle bildene.

Henrik Ringen, spesialetterforsker, Innlandet politidistrikt

KREVENDE ARBEID: Spesialetterforsker Henrik Ringen har jobbet med overgrepssaken i ett år og fire måneder. Han sier 90 % av barna ble identifisert.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Det har vært en veldig krevende jobb, sa spesialetterforsker ved Innlandet politidistrikt, Henrik Ringen da han ga sin forklaring for Gjøvik tingrett i dag.

I dag var det tredje dag i rettssaken mot 49-åringen fra Vestoppland som står tiltalt for 225 seksuallovbrudd. De aller fleste lovbruddene som den tidligere korpsdirigenten og læreren står tiltalt for er begått over internett .

Saken er en av de mest omfattende sedelighetssakene i norgeshistorien.

Tidkrevende arbeid

De første beslagene ble gjort i oktober 2014 da politiet ransaket boligen til mannen. En av dem som har jobbet mest med funnene er spesialetterforsker Henrik Ringen ved Innlandet politidistrikt.

– Jeg har jobbet med denne saken i 1 år og 4 måneder. Vi fant først en filstruktur eller mappestruktrur som inneholdt veldig mange norske navn. I hver mappe var det lettkledde eller nakne jenter, og det så ut til at det dreide seg om barn under 18 år, sa Ringen.

Dermed startet omfattende etterforskning med bistand fra Kripos. Mannen skal ha fått over 100 barn, både gutter og jenter, til å kle av seg, utføre seksuelle handlinger med seg selv, med andre barn og med dyr, foran nettkamera. I tillegg omfatter tiltalen tre tilfeller av fysiske overgrep mot jenter under 16 år.

Forsvarere Per Espen Eid, Håvard Fremstad og medforsvarer Eva Kulsvehagen.

FORSVARERE: Tiltaltes forsvarere er Per Espen Eid, Håvard Fremstad og Eva Kulsvehagen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

5100 meldinger til hvert barn

Ringen fortalte at etterforskningen av datamaterialet etter hvert viste at tiltalte hadde hatt kontakt med svært mange barn.

– I løpet av en fem månederspersiode brukte jeg fem arbeidsuker med 8–12 timer hver dag hvor jeg kategoriserte videoene og bildene. Det vi merka etter hvert var at noen av disse videofilene hadde filer som det var knyttet e-postadresser til. Da begynte vi å skjønne at dette var noen tiltalte hadde hatt kontakt med, fortalte Ringen fra vitneboksen.

Ut fra dette begynte politiet med identifiseringsarbeid mot chattetjenester som MSN og Skype. Ringen sier rundt 90 prosent av de fornærmede ble identifisert.

Ringen forteller også at de fant ut at tiltalte hadde sendt rundt 5100 meldinger til hvert barn.

Overgrepene har foregått i en periode fra 2003 til oktober 2014, da saken ble anmeldt av mor til en av de fornærmede jentene.

Det er satt av to måneder til den omfattende rettssaken i Gjøvik tingrett.

– Hvis jeg hadde anmeldt, hadde kanskje andre barn sluppet unna

Bistandsadvokat: – For mange av barna er dette svært skambelagt