Hopp til innhold

Tenner fakler etter mareritthøst

I hardt pressede Valdres møttes folk til fakkeltog onsdag kveld, i opprør mot nedlegging av arbeidsplasser. – Nok er nok, sier valdrisene.

Fakkeltog Fagernes

FAKLER FOR ARBEIDSPLASSER: Valdres har mistet mange arbeidsplasser. Nå vil de snu utviklinga.

Foto: Geir Randby / NRK

Rundt 500 mennesker var med i fakkeltoget på Fagernes. Valdrisene samler seg etter noen måneder der den ene dårlige nyheten har avløst den andre:

Dette kommer på toppen av at flere store arbeidsplasser har forsvunnet de siste åra. Allerede i 2010 ble det ropt høyt om behov for en krisepakke i et dalføre som sliter med fraflytting og aldrende befolkning.

Vil ha regjeringa på banen

Valdres-ordførerne lanserer i forbindelse med fakkeltoget et fellesopprop mot nedlegging av arbeidsplasser.

Rakfiskfestival i Valdres

IKKE NOK: Valdres er kjent for rakfisken. Men god rakfisk er ikke nok.

Foto: Anne Storaunet

– Vi krever et møte med sentrale myndigheter og regjering for å si at vi ikke finner oss i dette lenger. Vi er ikke ute etter å klage, men vil styrke Valdres med nye oppgaver, sier ordfører i Vestre Slidre, Lars Kvissel (Sp).

Ordførerne i Vang, Øystre Slidre, Vestre Slidre, Nord-Aurdal, Sør-Aurdal og Etnedal står sammen om markeringen.

Befolkningsutvikling i Valdres

Innbyggertallet i de seks Valdreskommunene har gått nedover de siste tiårene.

– Vi kan sette oss ned og bli apatiske, eller vi kan gå ut og vise at vi bryr oss, sier ordfører i Nord-Aurdal, Inger Torun Klosbøle (Ap).

– Det er vi i Valdes som må sørge for at utviklinga snur og at dette er en bra plass å bo. Det jobber vi med hver dag, legger Kvissel til.

Etnedal, Opplands minste kommune med 1400 innbyggere, er særlig hardt rammet. De opplevde på få uker i høst at både rehabiliteringssenteret på Tonsåsen, asylmottaket og den lokale Coop-butikken ble varslet nedlagt. De 40 arbeidsplassene er mye i en liten kommune med et snevert arbeidsmarked.

Får støtte fra fylkespolitikerne

Til fakkeltoget kom også leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er jo utrolig dramatisk når rundt hundre statlige arbeidsplasser er i spill i en region som Valdres. Jeg skjønner den bekymringa som er her og deres markering av den, sier Slagsvold Vedum.

Oppland fylkesting støtter kveldens fakkelaksjon i Valdres. Fylkesordfører Gro Lundby (Ap), som selv er fra Øystre Slidre, håper et bredt engasjement vil endre situasjonen i Valdres. En sympatierklæring blir sendt fra fylkeshuset på Lillehammer til markeringen på Fagernes.

Tonsåsen Rehabilitering

Helse Sørøst har ikke fornyet avtalen med Tonsåsen rehabilitering, og senteret legges ned.

Foto: Tonsåsen Rehabilitering

– Vi vil gjerne gi Valdresregionen en sympatierklæring. Jeg tror det er viktig at Valdres har større fokus på omstilling og nye næringer. Det vil fylkeskommunen være med på, sier Gro Lundby.

Hun sier de vil bidra til å lage det hun kaller en «mulighetsliste» til departement og storting, som en kontrast til en «klageliste».

Også fra nabodalføret Gudbrandsdalen får valdrisene støtte.

– Det er viktig at fjellkommuner i Oppland støtter hverandre i arbeidet for å opprettholde arbeidsplasser, sier regionrådsleder i Nord-Gudbrandsdalen, Bengt Fasteraune, til Avisa Valdres.

Likevel, som en trøst: Også i perioden 2007–2010 mistet Valdres mange arbeidsplasser, blant annet da Opplysningen 1881 ble lagt ned. En spørreundersøkelse blant 243 valdriser som mista jobben i denne perioden viste at 19 av 20 hadde fått ny jobb, mange av dem i andre bransjer.