Syns synd på folk i Trysil

Leder i rovviltnemnda i Hedmark Arnfinn Nergård, synes synd på folk i Trysil etter at miljøministeren nok en gang nektet å gi grønt lys for felling av den omstridte Slettås-flokken.

Ulvemerking

RADIOMERKING: Slettås-flokken ble merket i januar.

Foto: SNO

Det brøt ut full strid da miljøminister Vidar Helgesen i fjor stoppet ulvejakta. Spesielt var følelsene sterke i bygda Slettås der folk var redde for nærgående ulv. Helgesen besøkte sjøl bygda den gangen.

Les: Har latt meg farge

– Burde tatt hensyn

Den gangen var reaksjonene så sterke at rovviltnemnda la ned sine verv. Fredag kom miljøministeren med et nytt vedtak der han sier ja til felling av to ulveflokker i Hedmark på 16 dyr, men heller ikke denne gangen vil han felle Slettås–flokken. De to flokkene er Julussa-flokken og Osdals-flokken.

Les: Vil skyte 42 ulver – sterke reaksjoner på begge sider

– Det er en mye bedre situasjon nå enn i fjor. Det tas jo tross alt ut to flokker og vi ville ta ut to og en halv. (Slettås er en grenseflokk og beregnes derfor som en halv flokk red.anm.). Men jeg syns det er synd at folk i Trysil som har levd med Slettås-flokken innpå seg veldig lenge ikke ser noen bedring. Det syns jeg Helgesen burde ha tatt hensyn til, sier Nergård.

Han mener at de som tar politiske beslutninger skylder folk i Trysil å sette seg ned og ta innover seg hvordan situasjonen oppleves.

– Over bestandsmålet

– Jeg har forståelse for at folk i Trysil vil reagere og synes at dette er veldig synd. Det er ingen enkel situasjon for dem som har ulv så tett innpå seg som tilfellet er i Trysil.

Etter han og rovviltnemndas mening hadde det vært fullt mulig for miljøministeren også å ta ut denne flokken.

– Det som lå til grunn da vi fattet vårt vedtak var at vi lå godt over bestandsmålet, og etter det jeg har hørt så langt nå så er det mye som tyder på at vi ligger langt over bestandsmålet allerede.

Nergård mener at de to flokkens som skal tas ut også er utenfor ulvesonen.

På riktig veg

Øyvind Bæk i Trysil Høyre mener at fredagens vedtak er et skritt i riktig retning, sjøl om han tror mange vil ha problemer med å forstå hvorfor Slettås-flokken ikke tas med.

– Det er jo ikke snakk om å utrydde ulven, det er jo heller ikke noe vi har sagt vi vil.

Han føler likevel at det sterke engasjementet har gitt resultater når det nå tross alt tas ut to flokker.

Når det gjelder Slettås-flokken sier han at det problemet kanskje løser seg av seg selv ved at tispa begynner å bli gammel og det er usikkert hvor mange kull hun kan ha.