Hopp til innhold

Svenske sesongarbeidere «svikter» Norge

Det er ikke lenger «svenske tilstander» i Norges største skianlegg. Nå sliter Trysil med å skaffe nok sesongarbeidere.

Servitør på Laaven i Trysil

FÆRRE SVENSKER: Ida Bengtson har arbeidet tre sesonger i Trysil, men hun får stadig færre svensker som kolleger i restaurant- og utelivsbransjen.

Foto: Destinasjon Trysil SA

– Før kunne vi velge fra øverste hylle og svenske sesongarbeidere kom automatisk. Nå må vi jobbe hardt for å få folk hit, sier Simon Lindvall.

Vinden har snudd i Trysilfjellet. Før blåste sesongarbeidere inn, uten at Trysil måtte løfte en finger. Nå er det arbeidstakers marked, og jobben for å få svensker til Trysil har blitt tøff.

Simon Lindvall

TØFFE TIDER: Simon Lindvall, koordinator for Trysil restaurantforening

Foto: Anne Næsheim

Så tøff at Trysil må benytte seg av rekrutteringsbyråer, NAV og Finn.no for å få tak i arbeidskraft.

– Vi har akkurat nå fått på plass siste ansettelse for sesongen. Vi må allerede nå gjøre en jobb for å trekke sesongarbeidere hit til neste sesong, sier Lindvall.

– Sverige går så det suser

Ifølge daglig leder i Grensetjenesten, Trond Erik Grundt, er det flere årsaker til manglende svenske sesongarbeidere.

– De får samme type jobb i de svenske fjellene, kronekursen er utjevnet og samtidig har de jobbmuligheter i andre yrker på hjemmebane så de slipper å pendle, sier Grundt.

Ifølge siste publiserte tall fra SSB, var det en markant nedgang i antall svenske arbeidstagere på korttidsopphold i Norge i fjor. I 4. kvartal 2016 var det drøyt 17 700 lønnstakere fra Sverige, noe som er 17 prosent færre enn i samme kvartal året før.

Grensetjenesten mener en viktig forutsetning for at svenske sesongarbeidere skal velge å bli i Norge, er arbeidsgivere som verner om arbeidskraften de har og legger til rette for trivsel. Denne tjenesten er en tjeneste for personer og firmaer som trenger hjelp ved grenseoverskridende sysselsetting,

– Sverige går nå så det suser. Nå kan arbeidstakere velge og vrake av jobbmuligheter både i Norge og Sverige. Nå må arbeidsgivere verne om arbeidskraften, avslutter Grundt.

– Ikke her for pengene

Ida Nissblad Eriksson og Kenneth Wallin, svenske sesongarbeidere i Trysil

TROFASTE: Sesongarbeiderne Ida Nissblad Eriksson og Kenneth Wallin sier opplevelsen betyr mer enn penger når de velger Norge.

Foto: Anne Næsheim

Svensker dominerer fremdeles sesongjobber i Trysil. Men nedgangenen er markant. For bare tre år siden var nær 90 prosent av dem som jobbet i uteliv- og serveringsbransjen i fjellet svensker.

– Nå har andelen sunket til et sted mellom 60 og 70 prosent, sier Simon Lindvall i restaurantforeninga.

To av dem som er tilbake for andre og tredje sesongen, er Kenneth Wallin og Ida Nissblad Eriksson. De har valgt å dra tilbake til Trysil på grunn av trivsel.

– Jeg er her for å kjøre ski, treffe bra mennesker og leve livet. Så for meg spiller det ingen rolle om jeg tjener mindre enn før, sier Wallin.