NRK Meny
Normal

Suksessforfatter måtte hjem til mor

– Jeg måtte utsette lanseringen av den nye romanen min fordi mor var på ferie. Hun og hennes hjemmebakte kringle måtte være med, sier Lars Mytting.

Randi og Lars Mytting

Mor Randi var med da Lars Mytting lanserte boka si i hjemkommunen Ringebu.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Lars Mytting: "Svøm med dem som drukner"
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Mannen bak den noe uventa boksuksessen "Hel ved" har skrevet en roman om familiehemmeligheter og om å bryte tausheten for å finne ut hvem du er. Torsdag lanserte forfatteren fra Fåvang, nå bosatt i Elverum, boka si "Svøm med dem som drukner", i den gamle kommunestyresalen i hjemkommunen Ringebu.

– Jeg reiser hjem i fantasien, når jeg skriver. Og jeg reiser hjem for å presentere boka mi. Dette er ståstedet jeg henter alt ifra, sier Mytting.

Bygdefolk skjønner boka på en anna måte enn byfolk. Døm skratter på andre plasser oppi Ringebu enn døm gjør inni Oslo.

Lars Mytting

Over 100 personer møtte opp på lanseringen. Men det aller viktigste var å få med mor!

– Jeg er veldig stolt og glad. Og boka er veldig fin, jeg kjenner igjen mye fra dalen, sier Randi Mytting.

– Har ikke noe politisk program

Boka handler om Edvard Hirifjell, som har vokst opp med bestefaren på en gård i Saksum, en fiktiv dal i Gudbrandsdalen. Når bestefaren dør, begynner Edvard å søke etter historien om familien sin. Hva var det som skjedde da foreldrene døde i en skog i Frankrike i 1971?

– Først og fremst er dette ei bok en kan drømme seg bort i. Jeg har ikke noe stort politisk program, men jeg ønsker å fortelle en historie. Jeg slipper den fri hos leseren, og det hele er skrevet på ren instinkt og basert på følelser, sier Mytting.

Se TV-reportasje fra boklanseringa. (Artikkelen fortsetter under innslaget)

Lars Mytting lanserte ny bok hjemme i Ringebu.

En krim uten forbrytelser

Romanen tar deg fra den lille gården i Gudbrandsdalen, til Nord- Frankrike og til Shetland – og tilbake igjen. En krim uten forbrytelser, kaller forfatteren boka si.

Boka har fått strålende kritikker. Aftenposten skrev "en fest å lese, sannsynligvis årets mest medrivende roman."

Sambygding Eva Bystadhaugen har også lest boka.

– Han Lars ser ting som vi først blir oppmerksom på når han har sett det. Det kan være mennesker, påkledning, væremåter eller dyr. Han ser også ting som gjelder arbeid, at ting ikke gjør seg sjøl, sier hun.

Gnistrende roman ... For en fremragende forteller Lars Mytting er blitt! ... briljerer med fortellerteknikken sin. Ikke bare at han har et knallsterkt grep om hovedpersonene sine. Men han følger dem gjennom så store spenn, og konfronterer dem med så dramatiske opplevelser og endringer, at en mer ordinær forteller ville knekt nakken av kvartparten av de utfordringer som Mytting stiller seg selv overfor. Men likevel driver han det i mål med en fortellerstyrke som det er bare å applaudere høylytt ... gløden og drivet er usvekkelig. Dette er en bred og storartet historiefortelling!

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.