NRK Meny
Normal

Stortingspresidenten vil legge ned Norge

Stortingspresident Olemic Thommessen mener Norge og de andre nordiske landene bør samles til én stat. Men det er ikke særlig realistisk, innrømmer han.

Stortingspresident Olemic Thommessen

STORTINGSPRESIDENT: Samtidig som han leder det norske Stortinget, er Olemic Thommessen leder for en en forening som jobber for å legge ned den norske nasjonalstaten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Høyrerepresentanten fra Oppland har som stortingspresident bare kongen over seg i rang. Men han er også leder i Foreningen Norden, som jobber for å legge ned dagens nasjonalstater og samle de fem nordiske landene til en forbundsstat.

Thommessen sier til avisa Klassekampen at han støtter tanken om en nordisk stat, og at han ønsker at dette blir utredet.

Hadde blitt en stormakt

600 år siden opprettelsen av Kalmarunionen

FEM STATER KAN BLI TIL EN: Olemic Thommessen sier en nordisk stat vil bli en økonomisk stormakt.

Foto: Per Løchen

En nordisk stat vil ha 25 millioner innbyggere, og bli en økonomi å regne med i verdensmålestokk.

– Hadde Norden blitt oppfattet som en stat, ville vi vært blant de 10-14 største økonomiene i verden, og blant annet fått plass i G20-gruppen, sier Thommessen til avisa.

I en forbundsstatsløsning som Thommessen og Foreningen Norden ønsker, vil Norge være delstat sammen med de øvrige nordiske landene. Det vil være én regjering, ett parlament og ett felles lovverk.

Eksempler på andre forbundsstater er Sveits, USA og Tyskland.

Thommessen sier også til Klassekampen at han er glad for at Nordisk råd nylig vedtok å utrede tanken om en forbundsstat i Norden.

Lite realistisk

Olemic Thommessen understreker imidlertid at en nordisk stat ikke er noe han arbeider for som stortingspresident. Han innrømmer også at dette er lite realistisk.

– Spørsmålet er ikke politisk aktuelt eller noe jeg jobber for fra dette kontoret, men jeg mener det vil illustrere mulighetene for samarbeid på ulike områder. Ved å utrede spørsmålet om en nordisk forbundsstat vil man avdekke ting man ikke ellers ville oppdaget, sier Høyre-politikeren.

Han ble gjenvalgt som leder i Foreningen Norden så sent som i juni i år. Han mener det ikke er et paradoks at han jobber for å legge ned den norske nasjonalstaten samtidig som han er stortingspresident.

– Nei, ikke så lenge dette bare er et tankeeksperiment. Dette er jo ikke aktuell politikk. Jeg tror ikke en nordisk forbundsstat kan realiseres. I alle fall ikke på lang tid, sier lillehamringen Thommessen til Klassekampen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND