Hopp til innhold

Stilfull reprise av 1814

På dagen 200 år etter at samfunnstoppene samlet seg på Hunn gård i Gjøvik, var de igjen tilbake. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene, heller ikke antrekkene.

– De hadde stil i 1814, ler Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg.

Han har lånt tidsriktige klær av Gjøvik kommune og er ikke det minste ukomfortabel i finstasen fra forrige århundre.

Se hele møtet om igjen nederst i saken.

– Jakka og hatten er jo fenomenal! Det skal sies at buksa kanskje ikke er helt min stil, men jammen var de fine i 1814, gliser han.

Også Skjåk-ordfører Rolv Kristen Øygard er fornøyd med dagens antrekk.

Foto8

VARMT: Rolv Kristen Øygard fra Skjåk og Bengt Fasteraune fra Dovre syntes klærne fra 1814 var behagelige, men syntes temperaturen var behageligere ute enn inne.

Foto: Nina Rundsveen/NRK


– Dette er behagelig. Skjerfet jeg har på meg kunne jeg jo brukt i dag også, ler han, men påpeker at det var varmt å sitte inne i Blåsalen på Hunn gård, der møtet ble holdt.

De fleste av ordførerne hadde på seg bunader, og flere av dem nærmer seg hundre år. Fylkesmann Kristin Hille Valla hadde på seg morens sognebunad fra begynnelsen av 1900-tallet. Terje Odden, som er ordfører i Søndre Land, hadde på seg sønnens mannsdrakt fra Land. Han forteller at deler av drakta stammer fra 1800-tallet.

Tidsriktige servitører

Det var ikke bare ordførerne som stilte i tidsriktige klær. Kokk Anne Mari Amlien og hennes servitører hadde på seg svarte kjoler og hvite forklær, noe de tror «innejentene» brukte på 1800-tallet. De fikk bare positive reaksjoner på maten.

– Jeg skal få tak i kokeboka som disse oppskriftene stammer fra, ler Terje Odden.

Foto2

KOKK OG SERVITØRER: Rita Wentzel-Larsen, Anne Mari Amlien, Torveig Dahl og Kirsten Gustad serverte mat fra oppskriftene til amtmannsfrue Ditlevine Weidemann. Den falt i smak blant representantene. Kokken og servitørene stilte i tidsriktige antrekk.

Foto: Nina Rundsveen/NRK


Rita Wentzel-Larsen, Torveig Dahl og Kirsten Gustad syntes serveringen gikk kjempebra og var veldige fornøyde med dagen. De forteller at det som overrasket dem mest med å jobbe med mat fra 1800-tallet var at de hadde så mange råvarer.

– De brukte så mye farger i maten, og de hadde mye mer krydder enn jeg hadde trodd, sier Gustad.

Stolt etterkommer

Jens Kolberg er direkte etterkommer av Jacob Hunn, som var vert for grunnlovsmøtet i 1814. Han mener dette er det største arrangementet som skjer i grunnlovsåret, etter markeringen på Eidsvoll. Det er han stolt over.

–Dette er utrolig moro og inspirerende, sier han og tror tippoldefaren hadde vært stolt av dagens møte.

Foto4

VERTSKAPET: Jens Kolberg og Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg ønsker velkommen til møtet. Kolbergs tippoldefar var vert på Hunn gård for grunnlovsmøtet i 1814.

Foto: Nina Rundsveen/NRK


Bakgrunnen for møtet var at ordførerne fra alle kommunene i Oppland skulle vedta en resolusjon om å grunnlovsfeste lokaldemokratiet. Flere av ordførere tok til orde for at det er på tide.

– Det er viktig at beslutningen tas på et lokalt nivå, sier Mari Botterud, ordfører i Øyer kommune.


Resolusjonen ble enstemmig vedtatt og underskrevet, og ble så hentet av en rytter på hest som skal bringe den videre til Stortinget. Også han var staselig kledd i uniform fra 1814.

Alle måtte stemme i

Musiker Stein Villa underholdt med viser fra 1814. Han synes tekstene gjør stort inntrykk.

– Språket er veldig høytidelig. Til å begynne med synes man teksten er fryktelig gammel og traurig konstruert, men når man hører nøyere opplever man at den har kvaliteter, sier han.

I 1814 var det vanlig med allsang, og også politikerne i 1814 måtte stemme i. Villa er stort sett imponert over politikerne, men mener enkelte har forbedringsevne.

– Det var en politiker til venstre for meg som ikke holdt melodien. Han var så sta på hvert eneste vers.

Stein Villa, musiker


Ordfører i Gausdal, Hans Høistad forteller at de ikke hadde anledning til å øve på visene på forhånd, men at det gikk overraskende greit. Han mener sangene beskriver 1814-samfunnet.

– De er litt mannssjåvinistiske, sier han.

Villa mener at det kom flere positive ting ut av dagen.

– Nå har hvertfall politikerne lært seg en ordentlig sang, gliser han.

Iddberg mener dagen har vært vellykket, og at alt har gått etter planen.

– Det er godt gjort å få alle fylkets ordførere til å stille opp samtidig. Også i så stilige klær, da!

På dagen 200 år etter at samfunnstoppene samlet seg på Hunn gård i Gjøvik, var de igjen tilbake. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene, heller ikke antrekkene.

Flere saker fra Innlandet